Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

μαρμελάδα με φρούτα του δάσους!


Μιας και με έπιασε η προκοπή με τις μαρμελάδες είπα να αξιοποιήσω και τα φρούτα του δάσους που έχω στο ψυγείο ! Την ιδέα μου την έβαλε η "μικρή κουζίνα" καθώς χάζευα το site της ψάχνοντας για την μαρμελάδα φράουλα ! Η πηγή του κακού είναι η μαρμελάδα βατόμουρο που είχε φτιάξει ! Αφήστε που άνοιξε πληγές καθώς στο χωριό μου υπάρχουν άπειρες άγριες βατομουριές και η γιαγιά μου δεν μας άφηνε ποτέ να φάμε από αυτές επειδή και αυτή νομίζει ότι είναι δηλητηριώδεις !!!! Όταν δε ,της είπα της γιαγιάς πόσο τα αγοράζουμε στην Αθήνα με κοιτούσε σαν να είχα 4 κεφάλια  και 9 πόδια ! Κούνησε το κεφάλι της και μουρμούρισε "δεν έχετε μυαλό παιδί μου , αυτά τα δίνουνε στα γουρούνια ..." !! Οπότε καταλαβαίνετε σε τι υπόληψη τα έχει !

Φέτος όμως αλίμονο τους !Θα τα μαζέψω όλα ! Θα συμμαζέψω και καμιά ρίζα για το μπαλκόνι !

Anyway , επειδή και εδώ ήταν η πρώτη μου δοκιμή η ποσότητα της ζάχαρης ήταν ένα θέμα ! Τελικά επειδή τα φρούτα του δάσους έχουν μια οξύτητα αποφάσισα να βάλω 900γρ ζάχαρη στο 1480 γρ φρούτα . Η γλυκύτητα ήταν μέτρια , όμως αισθάνεσαι  μια ελαφρά οξύτητα . Τα φρούτα που βρήκα σε κατάψυξη και ψυγείο ήταν 620 γρ βατόμουρα μαύρα , 615 γρ φραμπουάζ (βατόμουρα κόκκινα) , 125γρ μύρτιλλα και 120γρ λαγοκέρασα .


Τελικά η γεύση είναι εξαιρετική ! Και η μαρμελάδα πολύ γρήγορη !! Νομίζω είναι Θεϊκή για πάστα φλώρα και cheesecake αλλά και τάρτες γενικά !! Φυσικά και για πρωινό ! Η Λουσίν τρελάθηκε και άρχισε να την τρώει με το κουτάλι !  Δοκιμάστε την λοιπόν και θα με θυμηθείτε !

υλικά
1500γρ φρούτα του δάσους
700-1000 γρ ζάχαρη ανάλογα με το πόσο ξινά ή ώριμα είναι τα φρούτα σας ! εγώ έβαλα 900γρ
3 φέτες λεμόνι ή 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη ή λίγο ξινό (citric acid)
βανίλια προαιρετικά

Εκτέλεση :

Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά . Έτσι όταν τελειώσει η μαρμελάδα μας τα βάζα μας θα είναι έτοιμα αποστειρωμένα !

μαρμελάδα :

Πλένουμε χεράκια και μετά πλένουμε και τα φρουτάκια μας .


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φρούτα όλα μαζί με την ζάχαρη . Νομίζω είναι καλύτερα αν βάλετε  3-4 ώρες την κατσαρόλα στο ψυγείο για να βγάλουν τα υγρά τους . Εγώ βάζω την κατσαρόλα την μία μέρα (όπως έκανα με τις φράουλες ) στο ψυγείο και βράζω την  μαρμελάδα την επόμενη ώστε να μην κάθομαι και περιμένω να βγάλουν υγρά .


Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι (η κουζίνα μου έχει ένδειξη από 1 έως 9 εγώ την βάζω στο 5 ή 5.5 . Μόλις αρχίσει να βράζει και ψιλομαλακώσουν τα φρούτα παίρνω το εργαλείο για πουρέ και αρχίζω να πολτοποιώ τα φρούτα . Η άλλη επιλογή σας είναι να χρησιμοποιήσετε το μούλτι χειρός . Τα πολτοποιείτε ανάλογα με το πόσα κομμάτια φρούτου θέλετε να αισθάνεστε στην μαρμελάδα σας .

Αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει ανακατεύοντας συχνά πυκνά για να μην κολλήσει κάτω . Σιγά σιγά αφρίζει οπότε καλό είναι να ξαφρίζετε για να είναι πιο διάφανη η μαρμελάδα σας !
Μόλις περάσει το δεκάλεπτο κόβω το λεμόνι στα δύο και μετά σε φέτες .


Προσθέτω 2-3 φέτες στην κατσαρόλα μου και την βανίλια . Μόλις αρχίσει να δένει ελαφρά είναι έτοιμη ! Μην περιμένετε να πήξει στην κατσαρόλα ! Ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος με το πόσα υγρά θα βγάλουν τα φρούτα σας και το πόση ζάχαρη έχετε βάλει . Εμένα που έβγαλαν αρκετά υγρά έβρασε 45 λεπτά για να δέσει .


Εάν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής , η μαρμελάδα είναι έτοιμη στους 105 C° . Εάν δεν έχουμε δεν χάλασε και ο κόσμος , καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη εάν έχει πιεί όλα τα υγρά της και αρχίζει να πήζει . Οι γιαγιά μου έλεγε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν την ανακατεύεις και μπορείς να δείς τον πάτο της κατσαρόλας . Εννοούσε δηλαδή ότι όταν την ανακατεύουμε να γίνονται δρομάκια-γραμμές που να μην ενώνονται αμέσως .
Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι (τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι) και να το βάλουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη . Το βγάζουμε από την κατάψυξη και περνάμε το δάχτυλό μας . Εάν παραμείνει το δρομάκι είναι έτοιμη εάν ενωθεί θέλει λίγο βράσιμο ακόμα .
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη ανοίγουμε τον φούρνο και με μια πετσέτα πιάνουμε ένα βάζο . Το γεμίζουμε , βάζουμε το καπάκι και το σφίγγουμε καλά . Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα βάζα . Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
Εάν θέλετε μπορείτε να την σουρώσετε ώστε να μην έχει πολλά κουκουτσάκια , εγώ την σούρωσα ελαφρά πάντως πριν την βάλω στα βάζα .

Υ.Γ. τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού
1. τις αποξηραίνω στους 100ºC στον φούρνο και μετά τις βουτάω σε λιωμένη σοκολάτα .
2. τις βάζετε με νεράκι και ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τις χρησιμοποιείτε για να διακοσμείτε γλυκά .
3. τις βάζετε στα μπουκάλια του νερού που έχετε στο ψυγείο .
4. βρέχετε ελάχιστα τα χέρια σας , τα περνάτε με ζάχαρη και με τις φέτες τρίβετε την ζάχαρη !
χέρια-πόδια βίλούδου !!

καλή επιτυχία !

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια! Φοβερή παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Φοβερή παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστω! με την πρώτη ευκαιρία δοκίμασε να την φτιάξεις! θα ξετρελαθείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή