Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ψαρονέφρι αρωματισμένο με ούζο και δυόσμο !


Χθές είχα μια απίθανη βαρεμάρα να μαγειρέψω...ανοίγω το ψυγείο αλλά από έμπνευση μηδέν ! Είχα ψαρονέφρι και φιλέτα κοτόπουλο . Τα κοιτούσα και με κοιτούσαν ! Αλλά επικοινωνία καμία . Μιλάω με τον καλό μου να δω τι ώρα θα γυρίσει και με ρωτάει τι θα φάμε (να πω την αμαρτία μου έτρεφα μια ελπίδα οτι θα απαντούσε πίτσα , σουβλάκια γενικώς κάτι junk ) . Και μου πετάει : "δεν κάνεις αυτό το ψαρονέφρι...?"  . Ε, τι να του πω ? Γκρίνιαζε και η Λουσίν , οπότε λέω με βαριά καρδιά , κάντο μια ώρα αρχύτερα . Ξεκίνησα χωρίς να έχω στο νου μου κάτι συγκεκριμένο . Έπλυνα το ψαρονέφρι και επειδή ήταν μεγάλα τα κομμάτια τα έκοψα στα δυο . Το βάζω στο τηγάνι για να θωρακιστεί γύρω γύρω και ακόμα δεν είχα ιδέα τι να το κάνω . Ανοίγω το ψυγείο να δώ τι μπορώ να προσθέσω και βλέπω το ούζο , θυμάμαι οτι είχα  και γλαστράκια με δυόσμο για τα κουνούπια και λέω υπέροχαααα ........να τί θα φάμε ! Βρήκα και ένα κουτάκι τριμμένη παρμεζάνα που έβοσκε στα έγκατα του ψυγείου .... Τελικά σύζυγος και κόρη έγλυφαν τα δάχτυλα τους ! Η συνταγή είναι εύκολη , γρήγορη και πολύ αρωματική  !

συνταγή :  (ταΐζει 4 άτομα)

850 γρ ψαρονέφρι
1,5  σφηνάκι ούζο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 χούφτα φύλλα δυόσμου
φρεσκοτριμένο αλάτι πιπέρι
5-6 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη

εκτέλεση:
Πλένουμε το ψαρονέφρι και το στεγνώνουμε με χαρτί . Βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο να ζεσταθεί .

Προσθέτουμε το ψαρονέφρι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές για 3-4 λεπτά . Προσθέτουμε το ούζο και τον δυόσμο . Τα αφήνουμε 7-8 λεπτά .


Από εδώ να πέρα έχουμε 2 επιλογές . Ή συνεχίζουμε το ψήσιμο στο τηγάνι ή μεταφέρουμε το ψαρονέφρι με την βουτυρένια σάλτσα και τον δυόσμο σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε  15 λεπτά στους 200 ºC στον φούρνο . Παράλληλα φτιάχνουμε τα tuille για να ετοιμαστούν ταυτόχρονα με το ψαρονέφρι .

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φιλετάκια τα τοποθετούμε στην μέση του πιάτου  εναλλάξ με tuille παρμεζάνας  , περιχύνουμε με σάλτσα και απο πάνω βάζουμε λίγες πατατούλες .

tuille παρμεζάνας .
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί . Βάζουμε μια κουταλιά παρμεζάνας και την απλώνουμε ώστε να γίνει ένας μικρός κύκλος λίγο πιο δίπλα σε απόσταση 3-4 εκατοστών βάζουμε
άλλη μια κοκ . Ψήνουμε στους 250 ºC για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει λίγο η παρμεζάνα .  Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε πολύ λίγο να σταθεροποιηθούν . Τα τοποθετούμε ανάμεσα στα φιλετάκια .



bon appetit!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου