Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

φωλιές σοκολατάς!


      Πριν λίγες μέρες λέγαμε με τον νονό της κόρης μου που έχει το cafe social στην Κηφισιά , πως μπορούν να σερβίρουν τα παγωτά τους ! Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε διάφορα . Μια από τις ιδέες στις οποίες καταλήξαμε είναι η φωλιά σοκολάτας ! Ένα μικρό μπόλ σοκολάτας  δηλαδή , μέσα στο οποίο θα μπαίνει το παγωτό ! Η άλλη ιδέα είναι η tuille , αλλά με αυτή θα ασχοληθώ σε επόμενη ανάρτηση .
      Η ομορφιά της φωλιάς σοκολάτας είναι ότι μπορεί να γίνει από διάφορα είδη σοκολάτας . Με πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα να αποδίδει η λευκή σοκολάτα της οποίας μπορούμε να αλλάξουμε χρώμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής .
      Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε ροζ , γαλάζια , κίτρινα  , λαχανί , κόκκινα μπολ . Ακόμα μπορούμε να της δώσουμε marble όψη πάλι με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή μαρμελάδα ή σιρόπι  , βάζοντας μικρές κουκίδες διάσπαρτα και ανακατεύοντας με οδοντογλυφίδα , ώστε να σχηματιστούν νερά .

υλικά
σοκολάτα μαύρη ή λευκή ή γάλακτος
μπαλόνια (ζητήστε μπαλόνια για νερόμπομπες)

εκτέλεση
Λιώνουμε σε bain marie (μπέν μαρί) την σοκολάτα ανακατεύοντας συχνά . Bain marie λέγεται η μέθοδος κατά την οποία βάζουμε δυο σκεύη το ένα μέσα στο άλλο και στο κάτω σκεύος βάζουμε λίγο νερό . Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε την σοκολάτα . Προσέχουμε πάρα πολύ να μην πέσει οούτε μια σταγόνα νερό καθώς θα χαλάσει την σοκολάτα μας (γι' αυτό το νερό δεν πρέπει να βράζει) .


Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε τα μπαλόνια . Παίρνουμε ένα μπαλόνι και βάζουμε λίγο νερό για να στέκεται . Το φουσκώνουμε . 
Μόλις λιώσει τελείως και γίνει απόλυτα λεία  η σοκολάτα , την ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ γιατί αν βουτήξουμε μέσα το μπαλόνι θα σκάσει και θα γίνει η κουζίνα Χιροσίμα . Το  τονίζω ξανά ότι αφήνουμε να κρυώσει καθώς εμένα το πρώτο μπαλόνι έσκασε και χρειάστηκα σχεδόν 1,5 ώρα να επαναφέρω την κουζίνα .........


Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα δίσκο και βάζουμε κατά τόπους κουταλιές από το μείγμα σοκολάτας που αργότερα θα λειτουργήσουν ώς ποδαράκι για το μπόλ μας (μπορούμε να κάνουμε και διχρωμίες , άλλο χρώμα πόδι και άλλο χρώμα cup).

Το επόμενο βήμα είναι να βουτήξουμε το μπαλόνι στη σοκολάτα . Όσο πιο βαθιά θα το βουτήξουμε τόσο πιο ψηλό θα είναι το μπολ που θα δημιουργήσουμε .

Τοποθετούμε το μπαλόνι στο δίσκο και αφήνουμε να στερεοποιηθούν . Θέλει περίπου 2-3 ώρες , αλλιώς τα βάζετε στο ψυγείο .

Μόλις στερεοποιηθούν ανοίγω μια μικρή τρύπα με μια καρφίτσα έτσι ώστε να ξεφουσκώσει σιγά σιγά και να αποκολληθεί σχεδόν μόνο του από την σοκολάτα . Εγώ με την σοκολάτα γάλακτος ταλαιπωρήθηκα σχετικά να το βγάλω .



καλή επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου