Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

υπέροχη μαρμελάδα φράουλα.....

     Όπως προείπα στο πόστ με το παγωτό φράουλα , έγινε ένας πανζουρλισμός με τις φράουλες στο σπίτι μας ! Στο τέλος δεν ήξερα τι να πρωτοφτιάξω ! Η τελική ποσότητα καθαρισμένη ήταν 6 κιλά !! Μιας και είχαμε τόση ποσότητα λοιπόν , είπα να φτιάξω μαρμελάδα φράουλα ! Επειδή ήταν η πρώτη μου απόπειρα και δεν ήξερα αν αυτό που θα έφτιαχνα , θα το τρώγαμε ή θα μας έτρωγε , πειραματίστηκα με μια σχετικά μικρή ποσότητα ...
    
     Στρώθηκα λοιπόν και διάβασα ένα σωρό συνταγές κάθε είδους ! Για μεγαλύτερη ασφάλεια πήρα και την γνώμη της κυρίας Μαρίας από δίπλα που είναι γκουρού του είδους ! Πήρα και όλο μου το κουράγιο και ξεκίνησα να την φτιάχνω στις 11 το βράδυ γιατί η Λουσίν ήταν σε μεγάλα κέφια και δεν νύσταζε με τίποτα !! 
  
     Σαν γεύση μπορώ να πώ ότι ήταν καλή αλλά  επειδή εγώ νόμιζα ότι ότι μου είχε καραμελώσει η ζάχαρη , έβαλα μια φωνή και στην κυρία Μαρία δίπλα να μου πεί ! Έτσι επειδή διαθέτουμε και έναν κάλο στον εγκέφαλο είπα να ξαναφτιάξω σήμερα αλλά με άλλο τρόπο . Να δω βρε αδερφέ αν θα ξανααισθάνομαι ότι η ζάχαρη έγινε καραμέλα ! Μετά να δω όμως τι θα κάνουμε 8 βάζα μαρμελάδα ! Και στην χωριάτικη σαλάτα θα βάζω για να την τελειώσω !
  
    Πάντως δεν είναι τόσο κοντά σε αυτό το προκατασκευασμένο που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ! Είναι πιο φραουλένιο ! Το σπίτι μύριζε φράουλα μετά ! Και το πρωί που ξυπνήσαμε και ήρθαμε στο σαλόνι ακόμα μύριζε φράουλα ! Στις συνταγές που βρήκα , οι μισές χρησιμοποιούσαν φράουλα-ζάχαρη-λεμόνι και οι άλλες μισές φράουλα-ζάχαρη-πηκτίνη  . Η συνταγή της "μικρής κουζίνας" -η οποία παρεμπιπτόντως έχει ονειρεμένο χρώμα- ήταν το πιο κοντινό σε αυτό που ήθελα αλλά την τροποποίησα λίγο !
     Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκιές και ώριμες είναι οι φράουλες . Η ποσότητα της ζάχαρης κυμαίνεται από 400γρ έως 1κιλό  για 1 κιλό φράουλες ! Για εμάς που την θέλουμε κανονική και όχι πετιμέζι τα 650 γρ είναι υπεραρκετά . Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και με 500γρ. όμως καθώς οι φράουλες μου δεν ήταν πολύ πολύ ώριμες . Οπότε αρχικά δοκιμάστε τις φράουλες σας και προσαρμόστε την ποσότητα της ζάχαρης .
    Μια βανίλια προστέθηκε , 50 γρ ζάχαρη ακόμα και το λεμόνι μπήκε κομμένο σε φέτες ! Γενικά η βανίλια μου αρέσει και επειδή βρήκα στο ντουλάπι της ζαχαροπλαστικής 2-3 λοβούς είπα να πάρουν μέρος στο εγχείρημα μου...
     Η σημερινή εκδοχή λοιπόν είναι απλά τέλεια ! Όχι να το παινευτώ αλλά πραγματικά η γεύση , η υφή και το χρώμα αγγίζουν την τελειότητα !
Υ.Γ. εάν σκοπεύετε να κάνετε μεγάλη ποσότητα πάρτε το ειδικό εργαλείο (κάνει 2-3 ευρώ) που καθαρίζει φράουλες για να μην παιδευτείτε αλλά και για να μην πετάξετε μεγάλη ποσότητα ..
Λοιπόν η συνταγούλα ..
1 κιλό καθαρισμένες ώριμες φράουλες (το ζύγισμα είναι μετά το καθάρισμα)
650γρ ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
1 λεμόνι μεσαίο κομμένο σε φέτες

εκτέλεση
Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ  . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά . Έτσι όταν τελειώσει η μαρμελάδα μας τα βάζα μας θα είναι έτοιμα αποστειρωμένα !

Μαρμελάδα
Καθαρίζουμε τις φράουλες , τις κόβουμε στα 4. Σε όσους αρέσει η μαρμελάδα να έχει μεγάλα κομμάτια τις κόβουν στα 2 .

Βάζουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη . Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο . Εγώ επειδή δεν προλάβαινα να την τελειώσω χθές , έβαλα την κατσαρόλα στο ψυγείο  χθές το απόγευμα και την έβρασα σήμερα το πρωί . Αλλά σίγουρα και 2-3 ώρες να αφήσετε στο ψυγείο τις φράουλες θα βγάλουν τα υγρά τους .
Βγάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά (εμένα η κουζίνα μου έχει ένδειξη 0-9  , οπότε έβρασα την μαρμελάδα μου στο 5.5  .
Παίρνουμε το εργαλείο για τον πουρέ και πατάμε μέχρι να πολτοποιηθούν οι φράουλες στο βαθμό που θέλουμε .  Χαράζουμε τον λοβό βανίλιας , αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τα σποράκια και τα προσθέτουμε στιε φράουλες . Τον λοβό δεν τον πετάμε τον βάζουμε στο βάζο με την ζάχαρη για να την αρωματίσει .

Αφήνουμε 20 λεπτά να βράσουν ανακατεύοντας συχνά πυκνά για να μην κολλήσει κάτω . Σιγά σιγά αφρίζει οπότε καλό είναι να ξαφρίζετε για να είναι πιο διάφανη η μαρμελάδα σας !
Μόλις περάσει το εικοσάλεπτο κόβω το λεμόνι στα δύο και μετά σε φέτες .


 Προσθέτω 2-3 φέτες στην κατσαρόλα μου . Αφήνω 2-3 λεπτά ακόμα να βράσει και μόλις είναι έτοιμη αποσύρω απο το μάτι .

Εάν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής , η μαρμελάδα είναι έτοιμη στους 105 C° . Εάν δεν έχουμε δεν χάλασε και ο κόσμος , καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη εάν  έχει πιεί όλα τα υγρά της και αρχίζει να πήζει . Οι γιαγιά μου έλεγε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν την ανακατεύεις και μπορείς να δείς τον πάτο της κατσαρόλας . Εννοούσε δηλαδή ότι όταν την ανακατεύουμε να γίνονται δρομάκια-γραμμές που να μην ενώνονται αμέσως .
Ένα άλλο κόλπο  είναι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι (τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι) και να το βάλουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη . Το βγάζουμε από την κατάψυξη και περνάμε το δάχτυλό μας . Εάν παραμείνει το δρομάκι είναι έτοιμη εάν ενωθεί θέλει λίγο βράσιμο ακόμα .
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη ανοίγουμε τον φούρνο και με μια πετσέτα πιάνουμε ένα βάζο . Το γεμίζουμε , βάζουμε το καπάκι και το σφίγγουμε καλά . Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα βάζα . Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν .

Υ.Γ. τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού 
1. τις αποξηραίνω στους 100ºC στον φούρνο και μετά τις βουτάω σε λιωμένη σοκολάτα .
2. τις βάζετε με νεράκι και ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τις χρησιμοποιείτε για να διακοσμείτε γλυκά .
3. τις βάζετε στα μπουκάλια του νερού που έχετε στο ψυγείο .
4. βρέχετε ελάχιστα τα χέρια σας , τα περνάτε με ζάχαρη και με τις φέτες τρίβετε την ζάχαρη !
    χέρια-πόδια βίλούδου !!
καλή επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου