Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Υποβρύχιο βανίλια ή μαστίχα!


       Πόσο πιο καλοκαιρινή και παιδική γεύση μπορείτε να φέρετε στο νού σας ...? Η γιαγιά μου στην Πάργα πάντα είχε κρυμμένο στα ντουλάπια της τουλάχιστον ένα βάζο ! Ως κλασσική γιαγιά φτιάχνει -ακόμα είναι κοτσονάτη- γλυκά του κουταλιού ! Θεωρεί ντροπή να μην υπάρχει γλυκό κουταλιού στο ψυγείο της και κότες στο περιβόλι ! Τώρα τι συσχετισμό έχει κάνει στο μυαλό της κανείς δεν μπορεί να καταλάβει !Και δεν της πηγαίνουμε και κόντρα βεβαίως βεβαίως αλλιώς θα μας αφήσει χωρίς γλυκό κυδώνι -αρρώστια......-!
      Η πιο αγαπημένη μου μετά από πολλά χρόνια δοκιμών είναι μια που τη ζητάω στην γιαγιά σαν "κορώνης" ! το Πάσχα που θα πάμε θα δώ περισσότερες λεπτομέρειες στο βάζο! Προς το παρόν σας δίνω την συνταγή στην οποία καταλήξαμε! Σαν βάση χρησιμοποίησα την συνταγή του παρλιάρου αλλά τελικά αλλού τελείως καταλήξαμε καθώς η γεύση της ήταν περίεργη ! Η "πανέξυπνη" μετά απο ένα σωρό δοκιμές θυμήθηκα τον συμφοιτητή μου τον Θοδωρή ο οποίος είναι ζαχαροπλάστης ! Ε, λοιπόν με την συμβουλή του κατάφερα να φτιάξω υποβρύχιο σαν αυτό που αγοράζει η γιαγιά !!
      Το υποβρύχιο το αρωματίζουμε συνήθως με βανίλια ή με μαστίχα , εγώ πήγα ένα βήμα παραπέρα και έχοντας ένα μπουκαλάκι με εσάνς pepermint -δυόσμος ελληνιστί- είπα να δοκιμάσω . Γενικά μου αρέσει ο δυόσμος σαν άρωμα και εδώ  ταίριαξε ανέλπιστα ! Επίσης μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα αρώματα ! Μην κολλάτε ! Πλάκα έχει το να χρησιμοποιήσετε χρώματα ζαχαροπλαστικής και να φτιάξετε ροζ , μπλέ , απαλό πράσινο υποβρύχιο ! Το χρώμα ζαχαροπλαστικής ούτως ή άλλως δεν έχει γεύση οπότε δώστε του να καταλάβει !
     Και άν έχετε και γιαγιά που να χειρίζεται επιδέξια το βελονάκι πείτε της να σας κάνει μερικές στρογγυλές δαντελίτσες , βάλτε μία πάνω στο καπάκι και στερεώστε τη με μια όμορφη κορδέλα !

Συνταγή :

1000 γρ  (1 κιλό) ζάχαρη απλή κρυσταλλική
250 γρ νερό
200 γρ  γλυκόζη
1 γρ ξυνό 
βανίλια άρωμα ή σκόνη ή σπόρους απο 1 λοβό

Εκτέλεση :

     Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη , το νερό , την γλυκόζη , ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν σιρόπι . Σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά . Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να βράσει πάλι σε πολύ χαμηλή φωτιά! Προσοχή αποφεύγουμε το ανακάτεμα γιατί κάνει αφρούς!

     Ακολουθήστε τον χρόνο που σας δίνω και μόλις το δείτε να δένει πάρτε λίγο με ένα κουταλάκι και βάλτε το σε ένα ποτήρι νερό , εάν δεν διαλυθεί και μπορείτε να το πλάσετε με τα δάχτυλα σας είναι οκ!

     Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώ θερμόμετρο καραμέλας ( το βρίσκω σε super market , vefas , cook shop , parousiasi κτλ).  Μόλις φτάσει στους 112  °C είναι έτοιμη!
Αμέσως κατεβάζω απο το μάτι , προσθέτω το ξυνό , το οποίο εχω αραιώσει σε λίγο νερό και ανακατεύω λίγο.

Απο εδω και περα υπάρχουν δυο τρόποι να ολοκληρώσουμε το γλυκό μας .

1ος τρόπος
Το βάζουμε στο μίξερ και το χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ασπρίσει καλά .

2ος τρόπος
Αδειάζουμε το μείγμα σε βρεγμένη μαρμάρινη επιφάνεια ή σε βρεγμένο γυάλινο μπόλ και περιμένουμε να γίνει χλιαρό . Τώρα το δουλεύουμε σηκώνοντας τις άκρες και φέρνοντας τες προς το κέντρο , με μια υγρή μεταλλική σπάτουλα . Προσθέτουμε στην βανίλια , την μαστίχα ή όποιο άλλο άρωμα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε .
     
    Τώρα αναλαμβάνουμε δράση με μια ξύλινη κουτάλα  . Ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει καλά -όσο πιο πολύ ανακάτεμα τόσο πιο άσπρο γίνεται- .

    Το αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς ! Διατηρείται επ΄άπειρον!
Η αποστείρωση των βάζων περιγράφεται στην συνταγή του γλυκού περγαμόντο και θα τη βρείτε πατώντας εδώ! 
    Εάν όταν σφίξει είναι πολύ σκληρό σημαίνει οτι παραβράσατε τα υλικά! Θέλει λίγο εκπαιδευμένο μάτι για να γίνει όπως πρέπει χωρίς να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο αλλιώς  και να πώ την αμαρτία μου την τέλεια υφή την πέτυχα με την δεύτερη !

καλή επιτυχία ! 


3 σχόλια:

  1. Πραγματικά αγαπημένη παιδική γεύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πλάκα είναι το πόσο εύκολα γίνεται !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκανα ολη την διαδικασια οπως την περιγραφειςεφτασα το βρασμο στους 110 βαθμους και τελικα μου εγινε καραμελα γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή