Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

γλυκό του κουταλιού περγαμόντο!


Η γιαγιά μου είναι η κλασσική γιαγιά με τα κοπτά τραπεζομάντηλα , τις δαντέλες με το βελονάκι και τα γλυκά του κουταλιού ! Πάντα στα ντουλάπια της βρίσκεις ζάχαρη σε ποσότητες βιομηχανίας , σε περίπτωση που εμφανιστούν φρούτα κατάλληλα για γλυκό . Το φόρτε της είναι το περγαμόντο , το κυδώνι και το κουμ κουατ! Αρρώστια ! Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι ! Η αδελφή μου μικρή έμπαινε ολόκληρη μέσα στα βάζα από την λιγούρα της .
Φέτος λοιπόν με έπιασε μεγάλη προκοπή ! Και είπα μιας και ήρθε η γιαγιά για Πρωτοχρονιά να μου δώσει τα φώτα της ! Τα φρούτα τα έφερε από το χωριό από το  περιβόλι μας ! Βιολογικά ! Και μιας και είπα να γίνω προκομένο κορίτσι θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου !

Θα χρειαστείτε

2 κιλά φλούδες από περγαμόντο
2 κιλά ζάχαρη
 χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
η γιαγιά καμία φορά βάζει και 4 κουταλιές της σούπας γλυκόζη .

οδοντογλυφίδες ή βελόνα και κλωστή ,
 ένα κοφτερό μαχαίρι ,
 έναν τρίφτη πολύ ψιλό ,
 μια μεγάλη κατσαρόλα και 2 μπόλ ,


βήμα 1
κόβουμε τον πωπό και την μύτη του φρούτου .


βήμα 2
Με τον ψιλό τρίφτη αφαιρούμε την εξωτερική στοιβάδα του φρούτου .


βήμα 3
χαράζουμε το φρούτο κάθετα σε 4 -5 σημεία


βήμα 4
αποκολλούμε την φλούδα από την σάρκα του φρούτου με οδηγούς τα σημεία που έχουμε χαράξει .
εάν θέλουμε μπορούμε να τα κόψουμε ζουλιέν .

βήμα 5
παίρνουμε τα κομμάτια της φλούδας , τα ρολλάρουμε και τα περνάμε με την βελόνα στην κλωστή . Έτσι περνώντας αρκετά κομμάτια γίνεται ένα στεφανάκι περίπου όσο η διάμετρος της κατσαρόλας . Φτιάχνουμε 3-4 στεφανάκια .  Τα βάζουμε σε νερό για 1-2 ώρες να ξεπικρίσουν λίγο .



 βήμα 6
Τοποθετούμε τα στεφανάκια και τα κομμάτια που κόψαμε ζουλιέν στην κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό . Τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου . Αδειάζουμε το νερό και ξαναγεμίζουμε με νέο νεράκι . Βράζουμε εκ νέου μέχρι να μαλακώσει (όχι τελείως , να κρατάει λίγο) το περγαμόντο και να τρυπιέται με οδοντογλυφίδα .


βήμα 7
Αδειάζω το νερό και βάζω τα φρούτα σε ένα μπολ . Βάζω τη ζάχαρη , το νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνω χωρίς ανακάτεμα λέει η γιαγιά να πάρουν για 10 λεπτά μια βράση .
βήμα 8
 Προσθέτω το λεμόνι και τα περγαμόντο στην κατσαρόλα  .Αρχίζω να τα βράζω πάντα σε μέτρια φωτιά .  Ανάλογα με την ποικιλία του φρούτου σας θέλει από 30 -50 λεπτά . Να ξέρετε ότι παίζει ρόλο και  το πόσο δυνατή είναι η κουζίνα μας .  Εμάς πήρε γύρω στα 40 λεπτά γιατί το φρούτο δεν είναι από μεγάλη παραγωγή με ραντίσματα κτλ. Κατά την διάρκεια του βρασίματος θα δείτε αφρούς! Τους βγάζετε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα για να μην βγάζετε και σιρόπι μαζί .
Να θυμάστε ότι τους αφρούς τους βγάζουμε όλους ! γιατί μέσα στο βάζο θα φαίνονται άσχημα συν ότι θα κάνουν το σιρόπι να ζαχαρώσει ! οπότε έξω οι αφροί!


βήμα 9
Μετά τα 30-50 λεπτά θα δείτε σιγά σιγά το σιρόπι να δένει . Επειδή εγώ είμαι άσχετη και δεν καταλάβαινα ότι έδεσε το σιρόπι μου είπε το εξής κόλπο . Θα βουτήξουμε ένα κουτάλι στο σιρόπι και θα το γυρίσουμε από την ανάποδη . Περνάμε μια φορά κάθετα το δάχτυλο μας και άν κάνει "δρομάκι" το σιρόπι και μένει το δρομάκι ,τότε έχει δέσει ! Επίσης βάλτε λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι και περάστε το δάχτυλο σας πάλι εάν μείνει το "δρομάκι" είναι οκ! έχει δέσει .

βήμα 10
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε για περίπου 3-4 ώρες να  κρυώσει πολύ καλά .

βήμα 11
Αποστειρώνουμε τα βάζα !Παραθέτω τον τρόπο:
Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με σαπούνι και καυτό νερό .
και τα βάζουμε στους 100 °C ανοιχτά , με το στόμιο προς τα κάτω , στο φούρνο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά .

βήμα 12
γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό και κλείνουμε αεροστεγώς . Εμάς μας αρέσει να είναι κρύο το γλυκάκι οπότε το διατηρούμε στο ψυγείο . Κάλλιστα όμως διατηρείται για 1 χρόνο στο ντουλάπι μας . Εάν ζαχαρώσει σημαίνει ή οτι βουτήξαμε κουτάλι που είχε μπει σε στόμα ή ότι δεν είχε δέσει καλά το σιρόπι .

ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ! ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ ! Το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για άπειρους μήνες ! Μπαίνει σε κέικ , μπισκότα , κρέμες κτλ . Φοβερό είναι σε πατάτες φούρνου με μουστάρδα , δενδρολίβανο και λάδι . Γενικά όπου το βάλεις δίνει απίθανο άρωμα !



απολαύστε το !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου