Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

καθαρίσμος πλυντηρίου ρούχων !


       Ο εφιάλτης της νοικοκυράς ! Ένα πλυντήριο ρούχων που αφήνει άσχημη μυρωδιά στα ρούχα! Νομίζω πως όλοι μας θέλουμε να φοράμε ρούχα καθαρά και μοσχομυρωδάτα αλλά καμιά φορά το αποτέλεσμα της πλύσης μας δεν είναι το αναμενόμενο!
       Ευτυχώς όταν άρχισα να ψάχνω τρόπο να καθαρίσω το πλυντήριο ρούχων δεν ήταν από μυρωδιά άσχημη , αλλά από τον κάλο που έχω στο μυαλό! Οι τρόποι γενικά είναι διάφοροι . Πρίν όμως σας πώ τον τρόπο που έμαθα από την μαμά μου , η οποία τον είχε μάθει από την γιαγιά , θα σας πώ τί να κάνετε για να μην μυρίσει ποτέ το πλυντήριο ρούχων σας !
       Να ξέρετε , αν το πλυντήριο σας μυρίζει ή τα πλυμένα σας έχουν άσχημη μυρωδιά , το πρόβλημα είναι στο εξωτερικό μέρος του κάδου ! δηλαδή στο κομμάτι που εμείς δεν μπορούμε να δούμε !
 1. Ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε βρεγμένα ρούχα στο πλυντήριο ! Αν έχουμε την άνεση χρόνου το βάζουμε αλλιώς να το βάλουμε , να φύγουμε και να τα απλώσουμε όταν επιστρέψουμε είναι μέγα λάθος !! Επίσης το χειρότερο είναι να βάλουμε την πλύση το βράδυ και να την απλώσουμε το πρωί !
2. Πάντα μετά την πλύση αφήνουμε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή ! Δεν είναι ανάγκη να είναι ορθάνοιχτη , απλά λίγο ανοιχτή! Έτσι ο κάδος στεγνώνει καλά και δεν δημιουργείται μούχλα !
3. Μια φορά τον μήνα καλό είναι να καθαρίζετε σχολαστικά την θήκη του απορρυπαντικού .
4. Κάθε μήνα αδειάστε το φίλτρο που συνήθως βρίσκεται κάτω δεξιά από την πόρτα του πλυντηρίου ή είναι κρυμμένο στο κάτω μέρος .
 
 
 
KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ/ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ  ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Παίρνουμε λοιπόν μια κούπα του νες  καφέ και την χρησιμοποιούμε για μεζούρα!
1,5 κούπα σόδα (απλή αυτή που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα)
3 κούπες ξύδι άσπρο όχι μυλόξυδο
νερό καυτό
        Βάζω στην θήκη του πλυντηρίου την σόδα και την σπρώχνω προς τα μπροστά για να χωρέσει όλη .  Πολύ πολύ σιγά ρίχνω το ξύδι γιατί αφρίζει πολύ ! Μόλις προσθέσω όλο το ξύδι τότε ρίχνω στην θήκη πάλι σιγά σιγά 2-3 λίτρα νερό πολύ ζεστό ! Τότε βάζω σε λειτουργία το πλυντήριο στη μέγιστη θερμοκρασία του (πχ 90 °C ) και το αφήνω να κάνει μία πλήρη πλύση ! Μόλις τελειώσει αδειάζω και το φίλτρο !
       Η μαμά μου με αυτόν τον τρόπο έχει διατηρήσει το πλυντήριο της όπως και η γιαγιά 20 χρόνια ολοκαίνουργιο . Και εάν δεν έφερνα εγώ Αθήνα το φοιτητικό μου , δεν θα το είχε αλλάξει ακόμα ! 
Το κάνει μια φορά το μήνα αλλά νομίζω ότι είναι και λίγο υπερβολή ! Μια φορά το δίμηνο είναι νομίζω καλά . Εγώ το κάνω μία στο τρίμηνο αλλά επειδή πλένω στους 30 -40 °C ,  μια φορά  κάθε εβδομάδα την πλύση με τις πετσέτες την κάνω στους 60 °C  ή στους 90 °C αλλά στις 600 ή maximum 1000 στροφές !  Αυτές οι στροφές λέει η γιαγιά ότι καταστρέφουν τα ρούχα !
        Και για να δείτε ότι υπάρχουν και πιο δύσκολα πλυντήρια από το δικό σας δείτε παρακάτω τι έφτιαξε ένας Ιρλανδός ! Αν και νομίζω ότι με τα πλυντήρια που βάζουμε εμείς σαν οικογένεια κάθε εβδομάδα , θα είχα γίνει φέτες !!





 

34 σχόλια:

  1. Οι συμβουλές σου για τον καθαρισμό πλυντηρίου ρούχων είναι πολύ σωστές. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οταν εννοεις 1,5 κουπα σοδα εννοεις να γενισο μια κουπα και μετα ξανα αλλα μισι με μαγειρικη σοδα?
    2-3 λιτρα νερο ποσα ποτηρια νερο ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι βρε , γεμιζουμε μια φορα την κούπα μέχρι πάνω και μια ακομη μεχρι την μεση! Το 1 λίτρο νερό είναι 4 ποτηρια των 250ml (ενα κανονικό ποτήρι , όχι μεγάλο)! αν το ποτηρι σου ειναι μεγαλο υπολόγισε οτι 3 ποτηρια αντιστοιχουν σε 1 λίτρο ! GOOD LUCK!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!
    Ξέρεις αν αντί να βάλουμε τη σόδα κ.λ.π. στη θήκη του πλυντηρίου μπορούμε να τα βάλουμε απευθείας στον κάδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα το κάνω σήμερα κι ολας. Σε ευχαριστω πολυ για τη συμβουλή, είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι χάλασε το πλυντήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @kat : μπορούμε να τα βαλουμε και στον κάδο απευθειας . Το ζητημα όμως ειναι οτι ετσι δεν θα καθαρισει και η θηκη του απορρυπαντικού !

    @ανωνυμος : don't panic ! οι γιαγιαδες πως νομίζεις καταφερναν και κρατούσαν τα πλυντήρια 20 χρόνια σαν καινούργια ? μυρίζουν ασχημα τα ρούχα μετα την πλύση? Αν ναι κανε και μια πλύση με 50ml χλωρίνη για πλυντήριο στους 95°C! Αν και η χλωρίνη είναι φίλη κολλητή μου γενικά δεν μου αρέσει πολύ να την βάζω στο πλυντήριο! Οπότε να θυμασαι...δεν είναι για χόρταση...μια - δυο φορες τον χρόνο maximum! κατα τα άλλα το μείγμα σόδα-ξύδι κάνει άριστη δουλειά για την συντήρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια απορία: Αν βάλω κανονικό ξύδι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλή σου χρονιά! δεν νομίζω να υπάρχει θέμα με το απλό ξύδι!

      Διαγραφή
  8. αυτος ο καθαρισμος ειναι μονο για τη μυρωδια? εμει βαλαμε σημερα πλυντηριο κατι πατακια και το πλυντηριο τα επαιξε κι αρχισε να βγαζει νερο απο τη πορτα και την θηκη του απορρυπαντικου. σκεφτηκα μηπως μαζεψε τιποτα αλατα. βοηθαει η σοδα με το ξυδι η να φωναξω κατευθειαν τον ειδικο?

    Ευα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ! Πόνος βαρύς και βαθύς.... την εκανα την πατάτα το καλοκαίρι στο χωριό και μπούκωσε απο τα χνούδια του πατακίου...καθώς και εδω τα πατακια του μπάνιου τα βάζω στους 90 με λίγη χλωρίνη για απολύμανση και δεν εχει κανένα θέμα... τέλος πάντων ήρθε τεχνικός και έλυσε όλο το πλυντήριο...μουρμούραγε και η γιαγιά και ο τεχνικός.. πάντως κάνε μια δοκιμή με την σόδα μπάς και είναι άλατα και είσαι τυχερή...αλλιώς βρές μερακλή τεχνικό και ετοιμάσου για το 60άρι (ευρώ)...
    Η σόδα-ξύδι είναι για τον καθαρισμό και απο άλατα και απο λίπη και απο υπολείματα απορρυπαντικού..

    σου ευχομαι να είσαι τυχερή και να τα καταφέρεις με την σοδίτσα!περιμένω να μας πεις τι ήταν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον ητανε λιγο απ ολα. γιατι οταν εβαλα το πλυντηριο με τη σοδα και το ξυδι σε λειτουργια ολα μια χαρα. δεν εβγαλε νερα απο πουθενα. Και μετα θυμηθηκα στο αρθρο που ελεγε για το φιλτρο και αφου τελειωσε η πλυση το εβγαλα και ειδα την καταστροφη απο τα πατακια. Γεματο χνουδια, τριχες και υπολειματα σαπουνιου. Παντως την επομενη μερα εβαλα κανονικα πλυντηριο κι ηταν ολα μια χαρα. Οποτε μπορω να πω οτι αυτο το αρθρο ητανε οτι καλυτερο για το πλυντηριο και για τη τσεπη μας. το συνεστησα και σε μια φιλη μου για να το ξερει. Σιγουρα θα το κανω μια φορα το τριμηνο γιατι οι καιροι δεν ειναι για καινουργιο πλυντηριο.

      Ευχαριστω πολυ για τη συμβουλη.
      Φιλια Ευα

      Διαγραφή
    2. μπράβο βρε κορίτσι! πολυ χαίρομαι που τα καταφερες! ευχαριστώ βεβαίως βεβαίως και για τα καλά σου λόγια! αύριο θα πώ και στη γιαγια μου οτι εσωσε ενα πλυντηριο ακομα! σημερα παρεμπιπτοντως καθάρισα τον φούρνο γιατι απο τα μαγειρεματα των γιορτων ειχε πεσει λάδι και είχε καεί !μιλάμε γυάλισε με μείγμα σοδα - ξύδι αντι για fornet !θα αναρτησω ποστ οσονουπω!
      υγ! και αυτο συνταγη γιαγιας ! με το ζορι μας αφησε το καλοκαιρι και πεταξαμε την κουζινα που ειχε 30 χρόνια η οποια όμως γυαλιζε εσωτερικα! να σκεφτεις οτι ειχε 5 χρονια καινουργια την οποια δεν ειχε λειτουργησει ποτε προκειμενου να μην την λερωσει! μιλαμε είμαστε τρελόσογο , έχουμε δόσεις οικογενειακώς....!

      Διαγραφή
    3. Περιμενω πως και πως γιατι κι ο φουρνος εχει τα χαλια του.
      Μια ερωτηση που μου ηρθε το μειγμα σοδα-ξυδι ειναι και για το πλυντηριο πιατων? Γιατι το καθαριζω σχετικα συχνα αλλα παντα με calgonit και η αληθεια ειναι οτι μια συσκευασια calgonit εχει περιπου 6ευρω. Με το σοδα-ξυδι θα γλιτωνω αρκετα λεφτα.

      Ευα

      Διαγραφή
  10. φυσικά και μπορεις να το κανεις !! κάνει super δουλειά !!στην αρχή ήμουν διστακτική , αλλά το δοκιμασα στο δικό μου πλυντήριο ! και να σου πώ κάτι ακομα εμεις βαζαμε αλάτι στο πλυντήριο στη μεγαλη θήκη που εχει στον πάτο εσωτερικα και κανονικά την ταμπλέτα για το πλύσιμο στην άλλη θηκη . Τα ποτήρια μου είχαν γίνει θολά με κάτι γραμμές! αναγκαστικά πέταξα τα ποτήρια και τα ανανέωσα . Κάποια στιγμή μου ήρθε να κόψω το αλάτι . Το έκοψα , βαζω μόνο την ταμπλέτα για το πλύσιμο και σταματησαν οι γραμμές στα ποτηρια ! απλά μια φορά κάθε μήνα κάνω αυτό με την σόδα και το ξύδι και το βάζω να πλύνει στη μεγιστη θερμοκρασια χωρις πιάτα!! απο τότε σώθηκα και εσωσα και τα ποτήρια μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θέλω να ρωτήσω 2 πράγματα:
    1 ) στο πλυντήριο πιάτων θα βάλω την ίδια αναλογία με του πλυντηρίου ρούχου;
    2) σε ποια θήκη θα βάλω τη σόδα και το ξίδι; ως γνωστό, των πιάτων δεν έχει τόσο μεγάλες θήκες όπως του πληντυρίο!
    ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπέρα, να ρωτήσω κάτι στην όμορφη παρέα? Γνωρίζει κανείς τι πρέπει να κάνω για ένα πλυντήριο ρούχων που έχει 5-6 χρόνια να λειτουργήσει? Κατά πως φαίνεται δεν το λειτουργούσε και καμιά νοικοκυρά... Θα δοκιμάσω τη συνταγή σόδας-ξυδιού αλλά νομίζω πως για τα σκουριασμένα μέρη χρειάζεται κάτι άλλο... πέταμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ καλή η συμβουλή για το καθάρισμα του πλυντηρίου. Καθώς διάβαζα θυμήθηκα πως μια ξαδέρφη μου χρησιμοποιεί λευκό ξύδι στα μαύρα για να μην ξεθωριάζουν με φοβερά αποτελέσματα, μένουν σαν καινούρια. Αντί για απορρυπαντικό γεμίζει τη θήκη με λευκό ξύδι και χρησιμοποιεί μαλακτικό στο τελευταίο ξέβγαλμα για το άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εμενα το πλυντηριο μου δεν μυριζει ουτε απορρυπαντικο ουτε μαλακτικο και δεν κανει πολυ αφρο ενω βαζω κανονικη δοση μηπως να δοκιμασω κι εγω σοδα με ξυδι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σε όλους ! Με αμφιβολία έβαλα για τριτη φορά τις κουρτίνες για πλύσιμο με σοδα μόνο φοβήθηκα μην ανατιναχθει το πλυντήριο ... Ξέρω για γέλια είμαι ... Οι κουρτίνες δεν ξέρω γιατι έγιναν στη πρώτη πλύση με σταμπες γκρι... Απαισιες!!! Ολα τα δοκίμασα εκτός χλωρινης ... Πάω να βάλω και το ξυδακι κι αν ακούσετε Ελληνίδα στο Βέλγιο τίναξε σπίτι στον αέρα κσι πετούσαν κουρτίνες διχρωμες ... Άντε καλο βράδυ εύχομαι να γελασαμε και λίγο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οταν βαζω μαυρα ρουχα στο πλυντηριο να προσθετω και σοδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ποιος ο λογος να βαλεις τη σοδα μαζι με το ξυδι αφου αντιδρουν και το μονο που βγαζει ειναι νερο, διοξειδιο του ανθρακα κ ενα αλας δε θυμαμαι πως λεγεται? ουσιαστικα δε κανεις πλυση με ξυδι και σοδα αλλα με τα αλλα τρια.. μαλλον θελει ξεχωριστη πλυση με σοδα για να διωξει τα αλατα και ξεχωριστη με ξυδι για απολυμανση,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλημερα.να κανω μια ερωτηση για το πλυντηριο ρουχων?αν το λαστιχο πιασει μουχλα καθαριζει με κατι ή θελει αλλαγη?εχω δοκιμασει πολλους τροπους.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα! Εγώ πάντως το δοκίμασα αυτό με την σόδα και το ξύδι αλλά δεν είχα καμία τύχη! Το πλυντήριο ρούχων το έχω 1 χρόνο! Τα ρούχα μου δεν μυρίζουν ωραία όταν τα πλένω! Άλλαξα απορρυπαντικό και μαλακτικό αλλά δεν είχα καλά αποτελέσματα! Τα πλένω όλα στους 60 με σόδα αλλά ούτε αυτό πέτυχε! Παρακολουθώ το πρόγραμμα του πλυντηρίου και πριν τελειώσει ρίχνω το μαλακτικό ρούχων στο τελευταίο ξέβγαλμα αλλά και αυτό δίχως αποτέλεσμα! Να σημειώσω ότι βάζω λίγα ρούχα στον κάδο τα βγάζω αμέσως και έχω και στεγνωτήριο που τα βάζω κατευθείαν! Μπορεί να βοηθήσει κάποιος? Κάποια συμβουλή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στεγνωτηριο τραβαει τις ομορφες μυρωδιες των απορρυπαντικων...

      Διαγραφή
    2. Τα ρούχα σου που τα στεγνώνεις? Εχεις επικοινωνήσει με την αντιπροσωπεία ή με το κατάστημα απ'οπου πήρες το πλυντήριο ρούχων σου?

      Διαγραφή
  20. Ξέρει κάποιος πως να καθαρισω το πλυντήριο από τρίχες σκύλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέρει κάποιος πως να καθαρισω το πλυντήριο από τρίχες σκύλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιατη κραταει απορρυπαντικο το πλυντηριο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σας.Να ρωτήσω και εγώ κάτι?Επειδή έβαλα παπούτσια στο πλυντήριο πρώτη φορά και αναρωτιέμαι αν θα γίνει καλή απολύμανση με μια πλύση και λίγη χλωρίνη μέσα.Να το τολμήσω?Το έχει κάνεις καμία/κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ήταν τόσο απαραίτητο να εμφανίζετε την ως άνω φωτογραφία με ένα μωρό μέσα στον κάδο?? ΕΑΝ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΒΛΕΠΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ ΟΤΑΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΓΚΑΙΡΩΣ. Και απορώ τόσα σχόλια έχουν προηγειθεί. Κανένας ή καμία δεν σκεφθηκε την πιθανότητα του συμβάντος αυτού? Τόση ανευθυνότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μπορούμε να κάνουμε καθαρισμό μόνοι μας, αλλά αν προκύψει πρόβλημα μπορούμε να μιλήσουμε και με τους επαγγελματίες της servicenowathens.com που θα μας καθοδηγήσουν κατάλληλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επειδή το έχω δοκιμάσει τελευταία και παρατήρησα ότι έκανε δουλειά προτείνω τη σκόνη dr Beckmann είναι για τον καθαρισμό του πλυντηρίου,είναι αρκετά καλή.Μεχρι πριν χρησιμοποιούσα αυτά που αναφέρονται και πιο πάνω αλλά με αυτό ειλικρινά σώθηκα.Και κάτι τελευταίο καθαρα ως συμβουλή.Προτιμηστε ως απορρυπαντικό σκόνη και συγκεκριμένα ariel αντί για υγρό.Δυστυχως με τα υγρά και άλλα πολύ φθηνότερα προϊόντα πετάμε χρήματα δεν αποδίδουν στο ίδιο επίπεδο με τη σκόνη και γενικώς ισχύει το ότι με ένα καλύτερο απορρυπαντικό ποτέ δεν χρειάζεσαι δεύτερη προσπάθεια για να καθαρισουν τα ρουχα.Εκτος από λεκέδες πιο σύνθετους όπως λάδια μηχανής που θέλουν προεργασία με ειδικό διαλυτη.Συν ότι στον κάδο με τον καιρό δημιουργείται γλίτσα που φεύγει δύσκολα.Ελπιζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή