Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τούρτα με παντεσπάνι σοκολάτας φράουλες και σαντιγί!

    Γεια σας και πάλι ... την Τετάρτη επιστρέψαμε απο το χωριό με ζαρζαβατικά μπόλικα και ένα τελάρο(!!!) 5 κιλών φράουλες το οπόιο έχει γίνει παγωτό και μαρμελάδες ! Μέχρι να ξαναμπούμε στους ρυθμούς μας , μας πήρε λίγο χρόνο...
    Βέβαια δεν μας πήρε μόνο αυτό χρόνο αλλά και μια εκκαθάριση στις ντουλάπες..άντε πάλι μάζεμα τα χειμερινά και κατέβασμα τα καλοκαιρινά ...μόνο που βλέπω το σίδερο που με περιμένει με πιάνει σύγκρυο...
     Τέλος πάντων , μέχρι να πιάσω αύριο αγκαζέ το σίδερο είπα το πρώτο πόστ μετά το Πάσχα να είναι η τούρτα που έφτιαξα για τα γενέθλια της αδελφής μου ! Η διακόσμηση έγινε με αυτοσχέδιο κορνέ και λόγω έλλειψης φόρμας ψησίματος βολεύτηκα με ένα ταψί !
      Οπότε απο εμφάνιση δεν θα πέσετε ξεροί αλλά απο γεύση ήταν κόλαση .. Τα παντεσπάνια είναι σοκολατένια αρωματισμένα με κονιάκ και είναι μια παλιά συνταγή του thermomix για κέικ λίγο τροποποιημένη απο εμένα  αλλά πραγματικά είναι το ωραιότερο παντεσπάνι ever , η γέμιση  είναι κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια με κομματάκια φράουλας ...ιδού το αποτέλεσμα .


Ιδού όμως και η συνταγή..

για την σαντιγί :
2 κουτάκια φυτική σαντιγί ερμόλ
ζάχαρη άχνη (η ποσότητα εξαρτάται απο το πόσο γλυκιά την θέλετε)

εκτέλεση
χτυπάμε το ερμόλ με την άχνη 7-8 λεπτά ώστε να αφρατέψει η σαντιγί . Προσθέστε λίγη λίγη την ζάχαρη για να πετύχετε την γλυκύτητα που επιθυμείτε .

για τα σοκολατένια παντεσπάνια  :
250γρ μαργαρίνη εγώ προτιμώ το super fresco
350 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κονιάκ
40 γρ. κακάο
2-3 φλούδες πορτοκαλιού (προαιρετικά)

4 αβγά
250 γρ. φαρίνα κόκκινη
1 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την μαργαρίνη , το νερό , το κονιάκ , την ζάχαρη και το κακάο . Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για  6-7 λεπτά ώστε να διαλυθούν  καλά τα υλικά . Απο αυτό το γλάσο αφαιρούμε δύο ποτήρια νερού (όχι πολύ γεμάτα) και βάζουμε το ένα στη συντήρηση του ψυγείου και το άλλο στην κατάψυξη.

Στο υπόλοιπο γλάσο που έχει μείνει στην κατσαρόλα προσθέτω κοσκινισμένο το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά .  Με το σύρμα ή με ένα μίξερ χειρός χτυπάω το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά . Περίπου 2 λεπτά .

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 25-30 εκατοστών  και ψήνουμε στους 175ºC για 25 λεπτά περίπου.

Όταν βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, περιχύνουμε όπως είναι μέσα στο ταψί , με το γλάσο που φυλάξαμε στη συντήρηση και όταν το βγάλουμε από τη φόρμα , το περιχύνουμε με το γλάσο από την κατάψυξη.

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής (του pierre hermé)
για όλη την τούρτα χρειάστηκα 2πλή δόση .
 350 γρ γάλα
30γρ νισεστέ
80γρ ζάχαρη
35γρ βούτυρο
4 κρόκους αυγών
τα σποράκια απο 1 λοβό βανίλιας ή αν δεν βρείτε βάλτε υγρή ή βανιλάκια
5 φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια

εκτέλεση: 
Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα , το νισεστέ , την μισή ζάχαρη . Χωρίστε το λοβό βανίλιας στα δύο και αφαιρέστε με ένα μαχαίρι τα σποράκια . Προσθέστε τα στο γάλα .Προσθέστε επίσης και τον λοβό . Ζεσταίνουμε  το μείγμα μέχρι να αρχίσει να βράζει , ανακατεύοντας με ένα σύρμα ώστε να διαλυθούν καλά τα υλικά αλλά και να μην κολλήσει .

Σε ένα μπόλ ανακατέψτε με το σύρμα για 3 λεπτά την  άλλη μισή ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν . Προσθέστε λίγο απο το μείγμα του γάλακτος και ανακατέψτε . Αδειάστε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα . Αφαιρέστε τον λοβό  βανίλιας .

Ζεσταίνετε πάλι το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει .
Θα αρχίσει να πήζει πολύ σύντομα οπότε προσοχή ! Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες μεγάλες και η υφή είναι πηχτή πια το απομακρύνουμε απο την φωτιά  . Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπόλ και το τοποθετούμε μέσα σε ένα άλλο μπόλ στο οποίο έχουμε βάλει παγάκια , όταν η κρέμα φτάσει σε θερμοκρασία  50 ºC δηλαδή χλιαρή τότε προσθέτω και το βούτυρο ανακατεύοντας γρήγορα .

Καλύπτω την κρέμα με μεμβράνη (να ακουμπά η μεμβράνη πάνω στην κρέμα) και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει . Την ξαναβγάζω μετά απο 1-2 ώρες και την ξανανακατεύω δυνατά με ένα σύρμα ή με το μίξερ για να είναι αφράτη . Εγώ εδώ πρόσθεσα και 4 κουταλιές της σούπας σαντιγί φυτική  και κομματάκια φράουλας και έγινε υπέροχη . 

για την συναρμολόγηση :
Χωρίζουμε με το ειδικό εργαλείο το κέικ σε τρεις δίσκους . Εγώ επειδή δεν είχα μαζί μου το εργαλείο χρησιμοποίησα κλωστή . Κόβει τέλεια σαν μαχαίρι !

Ιδανικά το στήσιμο γίνεται σε λυόμενη φόρμα κέικ ή σε τσέρκι !

Βάζουμε ένα παντεσπάνι (είναι ήδη υγρό οπότε δεν χρειάζεται σιρόπιασμα ) . Απλώνω πάνω στο παντεσπάνι τη μία δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής και τοποθετώ το δεύτερο παντεσπάνι . Απλώνω την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλύπτω με το τρίτο παντεσπάνι . Το βάζω στο ψυγείο 3-4 ώρες να σφίξει και αφού αφαιρέσω το τσέρκι καλύπτω με σαντιγί και κομμένες φράουλες !


καλή σας όρεξη!


2 σχόλια: