Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων!

Καλημέρα σας!

Με τον καιρό διαπιστώνω πως όλο και περισσότερα απορρυπαντικά πολυεθνικών παροπλίζονται και χαρακτηρίζονται περιττά και άχρηστα όσο ξεθάβουμε συνταγές για απορρυπαντικά που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας.
Με αυτό τον τρόπο όχι απλά φτιάχνουμε κάτι που ξέρουμε τι περιέχει και τι μπορεί να προκαλέσει, αλλά διαπιστώνουμε πως τα σκευάσματα του εμπορίου, όσο φτηνά κι αν είναι, παραμένουν ασύγκριτα πιο ακριβά από τα δικά μας, τα σπιτικά.

Τελικά, τι ακριβώς πληρώνουμε όταν αγοράζουμε π.χ. τις φτηνότερες ταμπλέτες απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων;
Μια από τις πιο φτηνές συσκευασίες για παράδειγμα, είναι αυτή της ιδιωτικής εττικέτας της αλυσίδας Carrefour. "Όλα σε ένα" (λέει), με τιμή στα 4,74 ευρώ, για 32 ταμπλέτες.. που πάει να πει, 32 πλύσεις.

Για να δούμε λοιπόν, πόσο μας στοιχίζει το δικό μας απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, για 32 πλύσεις, και τι θα χρειαστούμε για να το φτιάξουμε.

• Δύο κούπες διττανθρακική σόδα 1,2 ευρώ (κάνει και σόδα πλύσεως)
• Δύο κούπες βόρακα 1 ευρώ  (απο το φαρμακείο)
• Τέσσερις κουταλιές ξυνό (κιτρικό οξύ) 1 ευρώ
Σύνολο: 3,2 ευρώ

3,2 ευρώ για 32 πλύσεις... που σημαίνει, 0,10 ευρώ η πλύση.. Οχι κι άσχημα, ε;! Κι αυτό το ποσό, προκύπτει αν αγοράσετε το κιτρικό οξύ και τη σόδα σε τυποποιημένες συσκευασίες. Έχετε υπ'όψην, πως αυτά τα βρίσκετε και χύμα σε καταστήματα με μπαχαρικά και μυρωδικά (ειδικά στο κέντρο της Αθήνας), οπότε κατεβάζετε το κόστος ακόμα περισσότερο!

Για εκθαμβωτικό, χρησιμοποιείστε ξύδι (λευκό ή όχι, την ίδια δουλειά κάνουν), και για κάθε πλύση (χωρίς πρόπλυση) χρησιμοποιείστε μια κουταλιά της σούπας από το μίγμα σας, στη θήκη της ταμπλέτας ή του υγρού.

Με αυτό το μίγμα γλιτώνετε το χλώριο που περιέχουν οι ταμπλέτες και τα υγρά του εμπορίου, και τα ποτήρια ειδικά, βγαίνουν διαμάντια! Και φυσικά, να μην ξεχάσω να αναφέρω, πως με τη χρήση του ξυδιού, καθαρίζετε και τα άλατα που συγκεντρώνει το πλυντήριο!

Για να φτιάξετε το συγκεκριμένο μίγμα, δεν έχετε παρά να ανακατέψετε τα υλικά σας σ'ένα μπωλ, και να τα αποθηκεύσετε σ'ένα βάζο.
Σημειώστε πως αν τα ποτήρια σας βγουν θαμπά ή με υπολείμματα σκόνης, σημαίνει πως έχετε σκληρό νερό στην περιοχή σας, και μάλλον πρέπει στην επόμενη δόση, να μειώσετε την ποσότητα του βόρακα που χρησιμοποιείτε.

Καλή επιτυχία!

το post ανήκει στο νοικοκυρεμένο www.noikokyrokoritso.blogspot.com  Έφη!

 

1 σχόλιο:

  1. Γειά σας.
    Χρησιμοποιώ αρκετό καιρό το χειροποίητο απορρυπαντικό με πολύ καλά αποτελέσματα, έχω όμως ένα πρόβλημα στην αποθήκευση του στο γυάλινο βάζο. Μόλις ανακατέψω το ξινό με τη σόδα και το βόρακα το μείγμα σκληραίνει και όσο περνούν οι ημέρες γίνεται πολύ δύσκολο να το δουλέψεις. Συμβαίνει και σε σας;
    Τι μπορώ να κάνω;

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή