Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο !



Από μικρή είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στις πατάτες ! Φούρνου , τηγανητές , πουρέ , πατατοκροκέτες (σε επόμενο ποστ μοναδική παιδική ανάμνηση)  whatever ... ε, λοιπόν πείραμα στο πείραμα καταλήξαμε σε αυτό που αρέσει σε όλους ! Όσοι έχουν δοκιμάσει αυτές τις πατατούλες ζητούσαν κι άλλο ! Μοσχομυρίζει όλο το σπίτι όταν τις φτιάχνω . Φυσικά κάνω επιπλέον ποσότητα και για την επόμενη μέρα ! Το δενδρολίβανο γενικά από μικρή δεν το είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση καθώς με ενοχλούσε η ένταση του αρώματος του .. τελικά συμπέρανα ότι δεν με ενοχλούσε τίποτα άλλο παρά η μυρωδιά του "προκάτ" δενδρολίβανου από το super market . Εάν δοκιμάσετε να φτιάξετε το ίδιο φαγητό με αποξηραμένο έτοιμο και με φρέσκο δενδρολίβανο θα καταλάβετε την διαφορά . Όπως και η ρίγανη απο το χωριό και η "προκάτ" απο το super market .
 Σε μια ακρούλα στο παράθυρο της κουζίνας βάλτε ένα μικρό γλαστράκι δενδρολίβανο . Εμάς το δικό μας έχει αντέξει ανομβρία , χιόνι , κρύο , καύσωνα αλλά εκεί !στέκεται αγέρωχο! τίποτα δεν παθαίνει , χρειάζεται μηδενική φροντίδα και είναι πάντα εκεί να νοστιμίσει τα πιο άνοστα φαγητά ! Επίσης αν βάλετε ένα γλαστράκι με δενδρολίβανο κοντά σε ένα παράθυρο , θα απαλλαγείτε από τα κουνούπια! Επίσης αν φυτέψετε δενδρολίβανο κοντά στα άλλα σας φυτά θα τα σώσετε από ζιζάνια και μαμούνια που τα καταστρέφουν !

συνταγή :
πατάτες για ένα μεγάλο ταψί
3-4 κορυφές από δενδρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 κουταλιές μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
2 λεμόνια  μεγάλα
1 πορτοκάλι μεγάλο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες . Στην συνέχεια τις κόβουμε όπως θέλουμε (κυδωνάτες , κύβους , ασύμμετρα , μικρές , μεγάλες κτλ)και τις τοποθετούμε στο ταψί . Σε ένα σέικερ βάζω το λάδι , την μουστάρδα , το πιπέρι , την ρίγανη και τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού . Ανακινούμε με δύναμη για 20 δευτερόλεπτα  και περιχύνουμε τις πατάτες . Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό , το σκόρδο και το δενδρολίβανο . Ψήνουμε στους 200 °C  μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδοψηθούν . Δεν βάζω αλάτι όπως είδατε γιατί η γεύση απο τα εσπεριδοειδή είναι υπεραρκετή! Δεν θα καταλάβει κανείς οτι δεν βάλατε!!

καλή σας όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου