Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μαντολάτο! soft nougat !


Όπως έχω πει και σε παλαιότερο post πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη σε όλα τα μαρεγκοειδή γλυκά . Πάβλοβα , μπεζέδες , macaron , μαντολάτο κτλ κτλ . Το μαντολάτο είναι αυτό που θα αναπτύξουμε σε αυτό το post . To μαντολάτο μπορεί να γίνει ένας καμβάς και πάνω του να ζωγραφίσουμε . Μπορούμε να το κάνουμε σκέτο χωρίς αμύγδαλα , μπορούμε να το κάνουμε ροζ , γαλάζιο , φυστικί , κίτρινο . Μπορούμε να του δώσουμε γεύσεις ! φράουλα , κεράσι , μέντα , αμύγδαλο , βανίλια . Μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα όπως φράουλες και cranberries . Μπορούμε να το βουτήξουμε σε σοκολάτα μόλις στερεοποιηθεί ! Άπειρα , αυτά που μπορούμε να κάνουμε με το μαντολάτο !Σας δίνω λοιπόν την βασική συνταγή και ύστερα είναι στο χέρι σας  οι παραλλαγές !

450γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
310 γρ. μέλι
100 γρ . γλυκόζη
80 γρ. ασπράδι αυγού (το ασπράδι από δυο μεγάλα αυγά)
210 ml νερό
320 γρ αμύγδαλα λευκά (εάν θέλουμε τα καβουρδίζουμε στους 150 °Cγια 10 λεπτά)
βανίλια άρωμα ή όποιο άλλο θέλετε
άχνη ζάχαρη ή φύλλο βάφλας

εκτέλεση
Στο μίξερ βάζω το ασπράδι να χτυπηθεί μέχρι να γίνει μαρέγκα .
Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη , το νερό και την γλυκόζη και βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει στους 145 °C .
Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζω το μέλι σε μέτρια φωτιά και το θερμαίνω μέχρι να φτάσει στους 130 °C και το προσθέτω στη μαρέγκα πολύ σιγά χωρίς να σταματήσω το χτύπημα .
Μόλις το μείγμα ζάχαρης -νερού -γλυκόζης φτάσει στους 145 °C το προσθέτω και αυτό στην μαρέγκα με σταθερή και αργή ροή .
Συνεχίζω το χτύπημα για 15λεπτά ακόμα . 
Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ στο φτερό .
Προσθέτω τα αμύγδαλα εαν θέλω και άλλα αποξηραμένα φρουτα ή καρπούς, τα αρώματα και τα χρώματα . Ανακατεύω για λίγο ακόμα.
Παίρνω μια λαδόκολλα και αν δεν βρώ βάφλα ,την πασπαλίζω άχνη ζάχαρη . Τοποθετώ πάνω στην άχνη ένα τσέρκι  . Αδειάζω το μείγμα του μαντολάτου πιέζω να πάει παντού και σκεπάζω ή με άλλο ένα φύλλο βάφλας ή με άχνη . Αντί για άχνη μπορώ να καλύψω την επιφάνεια με σοκολάτα λιωμένη . Μόλις στεγνώσει η σοκολάτα καλύπτω με σελοφάν ή με πετσέτα και αφήνω για 8-9 ωρες μέχρι να κρυώσει .
Για να το αφαιρέσω περνάω ένα μαχαίρι μεταξύ του μαντολάτου και του τσερκιού . Κόβω σε μικρότερα κομμάτια και τα περνάω απο άχνη για να μην κολλάνε . Κλέινω τα κομμάτια ένα ένα σε σακουλάκια και διατηρώ εκτός ψυγείου για πολύ καιρό μέχρι και 1 χρόνο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου