Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ EVER.....

     Σήμερα πήραμε δέντρο ! Και νομίζω οτι το σπίτι μας μπήκε σε ρυθμό Χριστουγέννων ! Αύριο επισήμως με την κόρη μου την Λουσίν θα ανοίξουμε τα κουτιά με τα στολίδια , θα τα ξεσκονίσουμε και θα μπούμε στην κουζίνα να φτιάξουμε μπισκοτάκια με γλάσσο για  να το στολίσουμε !
     Εάν όμως το σπίτι δεν μυρίσει μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν θεωρούνται Χριστούγεννα ! τέλεια και παύλα ! Απο μικρή θυμάμαι την ιεροτελεστία της ημέρας που φτιάχναμε με την μαμά και την αδελφή μου κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Συνήθως Σάββατο ή Κυριακή που δεν δούλευε η μαμά ! Όλο το σπίτι είχε για μέρες την γλυκιά μυρωδιά της κανέλας , του γαρύφαλλου , του φρέσκου βούτυρου του κουραμπιέ ! Δεν είχε τόσο σημασία η επιτυχία όσο αυτές οι μυρωδιές ! Α! και η γκρίνια του στύλ "σου είπα να κρατάς χρόνο! τώρα τα κάψαμε!"  !  Σκεφτείτε 3 γυναίκες στην κουζίνα! Αντε να συνεννοηθούν και να βγάλουν άκρη!
Δεν θα δώσω όμως αυτή την συνταγή που κάναμε τότε ! Θα σας δώσω μια άλλη , μαγική συνταγή η οποία θα σας κάνει να αναφωνήσετε "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ........" ! Ο σύζυγος καθότι Θεσσαλονικιός θεωρεί πως στην Αθηνα δεν ξέρουμε να τρώμε γλυκά! Κάποια στιγμή ΄στην επιστροφή ενός ταξιδιού μου έφερε με καμάρι και περηφάνια ένα κουτί .
"Τι έχει καλέ μου το κουτί?"
"Μελομακάρονα απο Θεσσαλονίκη -το είπε κορδωμένος μέχρι εκέι που δεν πάει-" 
 "Τι το ιδιαίτερο έχουν λατρεία μου και χρειάστηκε να τα κάνεις βόλτα 500 χιλιόμετρα?"
"δοκίμασε και θα δείς"
Δοκιμάζω και εγώ και έπαθα ! Τα τέλεια μελομακάρονα ! Αφράτες μπουκίτσες , μελλωμένες μέχρι μέσα , μοσχομυριστές , αέρινες και πολύ ελαφριές!  Αρρώστησα!!!!!!! Θέλω την συνταγή , του λέω !
"Δεν παίζει , μου λέει! Δεν τι δίνει σε κανέναν ! "
        Να φανταστείτε οτι το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο νομίζω κάνει μελομακάρονα όλο τον χρόνο !για τέτοια πέραση μιλάμε! Ορδές κοιλιόδουλων στέκονται ευλαβικά και περιμένουν την σειρά τους!
Τελικά την συνταγή την πήραμε αλλά με μέσον!

Ιδού του λόγου το αληθές :
1 κιλό βούτυρο μαργαρίνη
1 λίτρο ελαιόλαδο
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη άχνη
400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
5 κουταλιές της σούπας κανέλα (εαν θέλετε βάζετε κι άλλο)
1/2  κουτάλια  της σούπας γαρύφαλλο  (εάν θέλετε προσθέτετε κι άλλο)
2 πορτοκάλια ολόκληρα στο multi (βγάζω τα κουκούτσια)
3 κιλά αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 κιλό αλεύρι σκληρό τσουρεκιού
60 γρ. baking powder

για το σιρόπι:
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
10 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κιλό γλυκόζη
1 κουταλάκι του γλυκού ξινό
2 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση

μελομακάρονα:
Ανακατεύω σε ένα μπόλ τα αλεύρια , το σιμιγδάλι , την άχνη , την κανέλα , το γαρύφαλλο .
Κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο και αρχίζω να προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά!
Δίνω σχήμα με κουπάτ ή με τα χέρια ! Ιδανικά τα κάνω μπουκίτσες! Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 175 μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά οι άκρες τους !Όταν τα βγάλουμε να είναι μαλακά ακόμα και αν μας φαίνονται άψητα  δεν είναι!
Τα ρίχνω αμέσως ζεστά στο ζεστό σιρόπι! 
Ξέρω ότι όλες οι συνταγές λένε το ένα ζεστό και τα άλλο κρύο , γι αυτό ακριβώς δεν μπορούμε να πετύχουμε τα μελομακάρονα των ζαχαροπλαστείων στο σπίτι ! Μόλις τραβήξουν τα...διακοσμώ με ψιλοκομμένο καρύδι  και τα τοποθετώ σε πιατέλα με καπάκι !

σιρόπι !
Βάζω όλα τα υλικά χωρίς το μέλι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσουν . Όταν δέσει τι σιρόπι προσθέτω το  μέλι και εάν έχετε γραδόμετρο (vefas , cookshop κτλ) η ιδανική πυκνότητα είναι τα 30 γράδα!

Καλά Χριστούγεννα!


12 σχόλια:

  1. Ωραία η συνταγή αλλά μπορείς να πεις και το ζαχαροπλαστείο για εμάς που δεν προλαβαίνουμε να τα φτιάξουμε? :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ζαχαροπλαστείο είναι στην Θεσσαλονικη , μηπως πεφτει λίγο μακριά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα Mina το αλευρι ζαχαροπλαστικης που το βρισκουμε?Υπαρχει στο σουπερ μαρκετ?Και οταν λες ολοκληρα πορτοκαλια στο μουλτι εννοεις μαζι με την φλουδα τους?Σε ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα!το αλευρι ζαχαροπλαστικης σιγουρα θα το βρεις στον Θανοπουλο στη κηφισια αλλα και στα carrefour και γενικα υπαρχει υπαρχει απο την εταιρεια ΓΙΩΤΗΣ, ολοκληρη σειρα που λεγεται ανθος και εχει ζαχαροπλαστικης , πολυτελείας και αλλα . Αντι για ζαχαροπλαστικής βαλε μαλακο αλευρι το ιδιο αποτελεσμα θα βγει!
    Ναι τα πορτοκάλια τα πλενουμε καλα τα κοβουμε στην μεση για να βγαλουμε τα κουκούτσια και τα περναμε απο το multi με την φλούδα . Γενικα οσο πιο πουρε τα κανεις τοσο πιο αρωματικο θα ειναι το αποτελεσμα ! Εμενα μερικά δεν προλαβα καν να τα μελλώσω , τα φαγανε σαν μπισκοτακια με τον καφε!!
    Το ιδανικο μεγεθος μπουκιτσας ειναι τα 15γρ ζυμης για καθε ενα . επειδη τα πρωτα φουσκωσαν αρκετα μετα με δοκιμες καταληξαμε στο ιδανικο μεγεθος . τα πλάθουμε σε μπαλάκια των 15γρ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ... και επειδή το computer μου στάζει σιρόπι από τη περιγραφή, πες μας και το ζαχαροπλαστείο εμάς τους Θεσσαλονικείς...

    Καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θανάση,χίλια συγνώμη αλλα είναι λίγο δύσκολο να πω ποιο ζαχαροπλαστείο. Επειδή και κάποιος άλλος ρώτησε αναγκάστηκα και ζήτησα την άδεια του ζαχαροπλάστη για να πω το όνομα τους και ζήτησε ο άνθρωπος να μην πω! Ο λόγος είναι οτι πολλοί ανταγωνιστές του παλεύουν να βρούν την συνταγή. Εχουν δοκιμάσει με διάφορους τρόπους να την πάρουν !Το μόνο που μπορώ να πω είναι οτι είναι κεντρο κεντρο , σε εναν απο τους πιο εμπορικούς δρόμους απο Μ.. αρχίζει και δεν είναι αλυσίδα ζαχαροπλαστείων! Πάντως βρε παιδί μου είναι μισή ώρα στην κυριολεξία να τα φτιάξετε!Βάλε και τα παιδιά αν έχεις! Η συνταγή δεν αποτυγχάνει με τίποτα!Ασε που θα σας βγούν στο 1/5 της τιμής !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή τώρα είδα την συνταγή και φαίνεται καταπληκτική, η απορία μου είναι η εξής: οι ποσότητες των υλικών δεν είναι για...ζαχαροπλαστείο?? πόσα κομμάτια βγαίνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα μελομακαρονα είναι απλά απαίσια. Και καθώς μοιρασα τη συγκεκριμένη συνταγή σε όλους τους γνωστούς μου,την έφτιαξαν πολλοί κάι όλοι τα πέταξαν τα μελομακαρονα....δεν γίνεται να τΑ κάναμε οπιο στραβά. Χάλια...καλύτερα που οι ανταγωνιστές δεν ανακάλυψαν τόσα χρόνια την συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα εκανα περσι και οντως δεν εγιναν πολυ καλα.Ηταν πολυ γλυκα,θρυμματιζονταν και γενικα δεν αρεσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή