Στο σπίτι μου σαν φοιτήτρια δεν θα έβρισκες πότε ψωμί! Πριν τρία χρόνια μια φίλη είχε φτιάξει το δικό της σπιτικό ψωμάκι και μας έφερε να δοκιμάσουμε ! Καλύτερο από πολλών φούρνων !Έτσι μου μπήκε στο μυαλό να φτιάξω ψωμάκι σπιτικό!! Το ιδανικό μου θα ήταν ένα ψωμάκι αφράτο και μοσχομυρωδάτο , ολόλευκο που να μην γίνεται σαν τούβλο την επόμενη μέρα! Περιττό να πω ότι έχουμε πετάξει ποσότητες μέχρι να μάθω! Και μάλλον με λυπήθηκε ο Θεουλης , επειδή πέρυσι βρισκόμουν ένα βήμα πριν την τενοντίτιδα από το ζύμωμα και με οδήγησε σε ένα site της Debbie με μια συνταγουλα όνειρο . Δεν έχουμε και τίποτα να χάσουμε λέω και άνοιξα το ντουλάπι με τα αλευράκια μου! Αυτό νομίζω ήταν! Αυτή η συνταγή έγινε η αγαπημένη μας !
1 κούπα χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας γάλα
8 γρ ξηρή μαγιά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 αυγά
3,5 κούπες αλεύρι
40 γρ. σε κύβους βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
Σε ένα μπόλ βάλτε το νερό , το γάλα , την μαγιά ,την ζάχαρη ανακατέψτε και αφήστε το μέχρι να αφρίσει .
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι , το βούτυρο και το αλάτι . Τα δουλεύω μέχρι να γίνουν σαν ψιχουλάκια . Προσθέτω το μείγμα της μαγιάς και το ένα αυγό . Τα ζυμώνω μέχρι να πάρω μια κολλώδη ζύμη . Συνεχίζω για 5-6 λεπτά ακόμα να ζυμώνω . Βάζω την ζύμη σε ένα μπόλ καθαρό και την αφήνω να φουσκώσει . Καλύπτω το μπόλ με πετσέτα ή με μεμβράνη . Περίπου μια ώρα . Μπορεί και λίγο παραπάνω .
Μόλις φουσκώσει ξαναδουλέω για 2-3 λεπτά την ζύμη μου και την βάζω σε μία φόρμα . Την ξανααφήνω για ακόμα μια φορά να ξαναφουσκώσει (άλλη μια ώρα περίπου) .
Όταν φουσκώσει την αλείφω με το άλλο αυγό , το οποίο έχω χτυπήσει ελαφρά και πασπαλίζω σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή ηλιόσπορο ή κουάκερ . Ψήνω στους 180°C για 20 λεπτά .
Και μοσχομυρίζει το σπίτι!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου