Κάποιοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στο αυγό αλλά και αυτοί έχουν δικαίωμα στον κουραμπιέ! Έτσι λοιπόν βρήκα μια συνταγή η οποία σαν αποτέλεσμα είναι πετυχημένη αλλά δεν περιέχει αυγό !
500 γρ. lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. αραβοσιτέλαιο
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
4 βανίλιες
1 1/2 κούπα άχνη κοσκινισμένη (αν τα θελετε πιο γλυκά, βάλτε 2)
1 σφηνάκι γεμάτο ούζο ή τσίπουρο
1 κουταλάκι γεμάτο σόδα
1 1/2 με 2 κιλά μαλακό αλεύρι
εκτέλεση
- Ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι, ανακατεύοντας με σύρμα να γίνουν ένα μείγμα.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό, το ούζο ή το τσίπουρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι (όσο πάρει να γίνει ζύμη μαλακή κι αφράτη) και τέλος, ανακατεύουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα.
- Πλάθουμε κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λίγη απόσταση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, στο 2ο ράφι, το πολύ 20 λεπτά.
- Πασπαλίστε τους με άφθονη κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και στοιβάξτε τους σε σχέδιο πύργου σε πιατέλα . Καλύψτε με μεμβράνη.
Στα 10 λεπτά με ένα τέταρτο , με ένα πιρούνι κόψτε έναν κουραμπιέ , να δείτε άν έγινε . Πρέπει να σπάει αμέσως , να τρίβεται και να είναι μαλακός ! Είναι καλύτεροι και απο του ζαχαροπλαστείου , δοκιμάστε τους και θα με θυμηθείτε ! Έχουν σίγουρη επιτυχία ....εκτός απροόπτου! Καλή επιτυχία !
Η συνταγή είναι απο το site www.sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου