Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΜΠΕΖΕΔΕΣ Ή ΜΑΡΕΓΑΚΙΑ

    Αν με ρωτούσε κανείς ποιο είναι τα αγαπημένο μου υλικό ζαχαροπλαστικής θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη η μαρέγκα! Σε όλες τις τις μορφές και τις εκφάνσεις! Μιλάμε για την απόλυτη μανία ! Και μάλλον το βλαστάρι μου πήρε την αγάπη μου για την μαρέγκα , καθώς το Σάββατο στο golden hall προτίμησε τα macaron βανίλιας απο το παγωτό μηχανής ! Δεν λέω το παγωτό μηχανής εκεί είναι παααααρα πολύ ωραίο !Βιελλλούδου! Και δεδομένου ότι η μικρή μου δεν είναι παιδί του γλυκού , τα διέλυσε! Έψαχνε μανιωδώς στην σακούλα να βρει τα γλυκάκια ! Βρε καλό μου  , βρε χρυσό μου ,να σου δώσω κάτι άλλο της έλεγα αλλά τίποτα δεν καταλάβαινε! Macaron δώστης και δίνει ακόμα και τις barbie όλες!
       Και με τα μαρεγκάκια το ίδιο ! Αν της τα κρύψεις , χάθηκες ! Μπορεί να γκρεμίσει το σπίτι για να τα βρεί ! Αμόκ την πιάνει!
       Εγώ τόσα χρόνια χρησιμοποιούσα την συνταγή της Βέφας αλλά πάντα ήξερα ότι ήθελα κάτι παραπάνω ! Και κάποια στιγμή σε ένα γαλλικό site βρήκα μια συνταγή ψάχνοντας κάτι ασχετο και είπα να την δοκιμάσω! Αυτή η συνταγή λοιπόν έγινε η αγαπημένη όλων! Ακόμα και του άντρα μου που δεν πολυτρελαίνεται για μαρέγκα άστραψαν τα μάτια του μόλις τα δοκίμασε !

Η συνταγή :

200 γρ. ασπράδι αυγού (είναι 6 ασπράδια απο μεσαίου μεγέθους αυγά)
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
200 γρ. αχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο ή 2-3 σταγόνες λεμονάκι

Η διαδικασία απλή :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 °C .
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν . Προσθέτουμε το κρεμόριο ή το λεμόνι . Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σφιχτή και σταθερή η μαρέγκα προσθέτοντας σε τρεις δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη !
Καταλαβαίνουμε οτι είναι έτοιμη αν σχηματίζονται κορυφές . 
Αφαιρούμε τον κάδο απο τη βάση του μίξερ και ρίχνουμε σαν βροχούλα σε μικρές δόσεις την άχνη κοσκινισμένη αλλιώς θα καθίσουν τα μαρεγκάκια και ανακατεύουμε απο κάτω προς τα πάνω πολύ απαλά με σπάτουλα  μέχρι να ενσωματωθεί καλά . Δεν παραδουλέυουμε και κάνουμε αργές, απαλές κινήσεις αλλιώς το μείγμα γιατί θα χάσει τον όγκο του .
Τοποθετούμε το μείγμα σε σακούλα κορνέ και σχηματίζουμε πάνω σε λαδόκολλα μαρεγκάκια ! Ψήνουμε στους 100 °C για 1 έως 1 1/2 ώρα αναλόγως πόσο τραγανοί μας αρέσουν !

Χρησιμοποιήστε χρώμα ζαχαροπλαστικής για να τα χρωματίσετε ή διάφορες γεύσεις σε υγρή μορφή!Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται πώς μπορείτε να κρύψετε κάτι μέσα στα μαρεγκάκια σας! 
Σε περίπτωση που δεν έχουμε κορνέ μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιο εάν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα σακουλάκια που κλείνουν με zip (sanitas , ikea ) ή οποιοδήποτε σκληρό σακουλάκι και κόβουμε πολύ λίγο με το ψαλίδι μία γωνία για να βγαίνει το μείγμα ! Ή ακόμα και αν τυλίξουμε ενα κομμάτι λαδόκολλα σαν χωνί πάλι έχουμε κορνέ!Ή αν και αυτό δεν είναι εφικτό πάρτε ένα κουτάλι!


2 σχόλια:

  1. ΤΟ κρεμόριο είναι το γνωστό ''ξυνό''?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα ! το κρεμόριο δεν ειναι το ξυνό ! Το βρίσκουμε στα μπαχαρικά , το εχουν όλα τα μεγάλα super market! εγω χρησιμοποιώ της εταιρειας ΗΛΙΟΣ , ειναι σε γυάλινη συσκευασία σε μορφή πούδρας .εαν όμως και πάλι δεν βρεις , το λεμονάκι θα το αντικαταστήσει επάξια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή