Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

βύσσινο γλυκό του κουταλιού

         Η γιαγιά μου η συνονόματη , έκανε υπέροχα γλυκά ! Πάντα έβρισκες 2-3 στο ψυγείο ! Συνήθως κεράσι , σταφύλι , βερύκοκο , βύσσινο και μελιτζανάκι ...Κλάμα τα γλυκά της ! Εμένα πάλι το αγαπημένο μου ήταν πάντα το βύσσινο . Απο παιδί την είχα αυτή την πετριά με το  βύσσινο ! Και είπα φέτος να μάθω να το φτιάχνω ! Τσέκαρα όμως και μερικές συνταγές ...οχι τίποτα άλλο ..μην τους ξαπλώσω όλους...
       Μου αρέσει τρομάρα μου που κάθε φορά που αποφασίζω να φτιάξω κάτι ψάχνω για tip σε ήδη υπάρχουσες συνταγές ! Και τι κατάλαβαίνω ? Αφού στο τέλος καταλήγω να κάνω του κεφαλιού μου ! Όπως καταλάβατε : του κεφαλιού μου θα κάνω και πάλι !!
      Για να μην μακρυγορούμε -είναι και μία παρά , να κλεισούμε και κανένα βλέφαρο- πριν λίγο έβαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα 1350 γρ βύσσινο ξεκουκουτσιασμένο μαζί με 1300 γρ ζάχαρη ! Τα ανακάτεψα και μπήκαν ψυγείο ! Πάντως αν θέλετε να τιμωρήσετε τον άντρα σας για καμιά εξυπνάδα που έκανε , βάλτε τον να ξεκουκουτσιάσει τα βύσσινα! Με φουρκέτα !Εξαφανίστε και το ειδικό εργαλείο!Μιλάμε για τυρρανία.....χεχεχεχε....
     Εάν όμως ο χαμάλης που θα τα ξεκουκουτσιάσει είναι η αφεντιά σας , προμηθευτείτε καλού κακού το ξεκουκουτσοτήρι ! Θα το διαπιστώσετε και μόνες σας -όσες καταπιάνονται πρώτη φορά- οτι τα βύσσινα βάφουν ! Τα πάντα όμως !
Επόμενη μέρα...
      Σήμερα η Λουσίν αποφάσισε να κοιμηθεί κατα τις 11 οπότε αναγκαστικά περίμενα για να αρχίσω να βράζω το γλυκό μου ! Μισή ώρα μετά έγινε τέλειο! Οι συνταγές που βρήκα , στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρότειναν ένα τέταρτο βράσιμο -αναμονή μεχρι να κρυώσει - βράσιμο μέχρι να δέσει ! Επειδή όμως δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω αυτό...το έβρασα κατ'ευθείαν μέχρι τέλους όπως η γιαγιά !
     Οχι να το παινευτώ -που το παινεύομαι δηλαδή...- έγινε θεϊκό ! Απλά μοναδικό ! Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε !
      Κατά την διάρκεια του βρασμού δεν κουνάτε ρούπι !!!!!  Φουσκώνει και πασαλείβει τα πάντα!!!!
Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ξύλινη κουτάλα . Πάρτε μια κουταλα ξύλινη την οποία θα χρησιμοποιείτε για τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες σας αλλιώς θα φτιάξετε βύσσινο με άρωμα στιφάδο...και δεν το θέλετε νομίζω...
    
    Επειδή τα βύσσινα μου ήταν πολύ πολύ ώριμα , η ζάχαρη για την δική μου γεύση ήταν λίγο παραπάνω απ΄οτι ήθελα! Αλλά τονίζω οτι τα βύσσινα μου ήταν πολύ γλυκά και στο βύσσινο θέλω να αισθάνομαι μια οξύτητα , οπότε βάλτε 150 γρ λιγότερο εσείς που σας αρέσει λίγο ξυνό .
    
     Το σιρόπι έχει ένα υπέροχο ρουμπινί χρώμα ! και το μυστικό του έντονου χρώματος είναι να ρίχνετε μια σταγονίτσα σε ένα λευκό πιάτο κατα την διάρκεια του δεσίματος . Έτσι θα το κατεβάσετε πρίν χαθεί το έντονο κόκκινο χρώμα και γίνει καφετί-μπορντό . Προσπαθήστε η ποσότητα που θα βράσετε να μην υπερβαινει το 1,5 κιλό -ιδανικά 1- καθώς είναι δύσκολο να χειριστεί κάποιος τόσο μεγάλη ποσότητα , χωρίς να κινδυνεύσει να καραμελώσει η ζάχαρη και να χαθεί η καθαρή γεύση του βύσσινου αλλά και το χρώμα ..Ισως να του πήγαινε και μια βανίλια...
υλικά
1350 γρ βύσσινα (ζύγισμα μετά το ξεκουκούτσιασμα)
1300γρ ζάχαρη απλή κρυσταλική
250 ml νερό

εκτέλεση

Αρχίζουμε πάντα απο την αποστείρωση , έτσι ώστε όταν τελειώσει το γλυκό μας να είναι έτοιμα και τα βάζα !
 αποστείρωση βάζων

Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά .
γλυκό βύσσινο
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη και τα βύσσινα .  Την καλύπτω με μεμβράνη και την βάζω ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα .
Την επόμενη θα δείτε οτι το φρούτο έχει βγάλει αρκετά υγρά και μυρίζει υπέροχα .
Βάζουμε στο μάτι την κατσαρόλα αφού προσθέσουμε το νερό . Η κουζίνα μου εχει ένδειξη 0-9 , βράζω το γλυκό μου στο 9 ! Θα χρειαστεί συνολικά 30 -40 λεπτά βράσιμο , ανάλογα πόσο δυνατή είναι η κουζίνα σας ! Μετά τα 5-6 πρώτα λεπτά επειδή θα αρχίσει να φουσκώνει σαν τρελλό δεν κουνιέστε απο δίπλα του !!!! Οπότε προσοχή ! Σιγά σιγά θα αρχίσει να βγάζει αφρό . Δεν πτοούμαστε ! Με μια τρυπητή κουτάλα τον αφαιρούμε . Αν αφαιρέσουμε τον αφρό , το σιρόπι μας θα είναι απόλυτα διαυγές !

Ανά 5-6 λεπτά στάζω με την κουτάλα μου μια σταγονίτσα σε ένα άσπρο πιάτο . Θέλω να διατηρηθεί το χρώμα της πρώτης σταγόνας αλλά να είναι πυκνό και να μην απλώνει ! Όταν στάξετε μια σταγόνα που να μην απλώνει είναι έτοιμο .
Οι έχουσες θερμόμετρο θα διαπιστώσουν οτι στους  103 °C δένει το σιρόπι .
Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλετε 2-3 πιατάκια στην κατάψυξη και στα 15 , 25 , 30 λεπτά να βάλετε λίγο απο το σιρόπι στο πιατάκι . Περνώντας το δάχτυλο σας μέσα απο το σιρόπι θα πρέπει να σχηματίζεται ένα δρομάκι το οποίο να μην ενώνεται πάλι !
 Το σιρόπι σας αρχίσει να δένει όταν αφού ανακατέψετε και  βγάλετε την κουτάλα , θα έχει ένα στρώμα σιροπιού !Σαν να έχει γλασσαριστεί! 

καλή επιτυχία !

2 σχόλια:

  1. Το αγαπημένο μου γλυκο!
    Τι ιδέες μου βάζεις και ειαμαι και σε δίαιτα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το αγαπώ βρε παιδί μου αυτό το γλυκό ! Αυτό , τα μαρεγκάκια και τα macaron φυστίκι απο το "Αu delicieux" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή