Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ριζότο με γαρίδες αρωματισμένο με ούζο και σαφράν!


Πεθαίνω για αυτό το φαγητό! Μόνο στην ιδέα μου φτιάχνει η διάθεση! Είναι τοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοσο νόστιμο και εύκολο φυσικά!Η πρώτη φορά που δοκίμασα να το φτιάξω έχει μείνει χαραγμένη βαθιά στην μνήμη του άντρα μου! Παραλίγο να καταλήξει στο νοσοκομείο! Βλέπετε ήταν απο τα πρώτα μου μαγειρικά εγχειρήματα ! Με καταστροφικά αποτελέσματα!!!Επειδή μου φάνηκε λίγο το ούζο που μου είχε πει ο σεφ στη Μύκονο , έβαλα όλο το  μπουκαλάκι των 500 ml ! Ατομική βόμβα! Μετά έμαθα! Όσο λέει ο σεφ !!! κάτι παραπάνω ξέρει.........
  Το ριζότο λένε έχει τρία μυστικά :
1ο : το ρύζι να είναι arborio
2o : να σωταριστει καλά το ρύζι για να μην ανοίξουν οι άκρες και να κρατήσει το σχήμα του!
3ο : το υγρό της συνταγής να μπει σε δόσεις και όχι όλο μαζί !
4ο : χοντρό αλάτι θαλασσινό !

Η συνταγή που δίνω είναι για 4 άτομα

500 γρ ρύζι arborio για ριζότο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια μικρά τρυφερά
2 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο (εκπληκτικό αποτέλεσμα δίνει το τύπου "κερκύρας")
1,5 λίτρο υγρό (νερό ή ζωμός από το βράσιμο της γαρίδας )
αλάτι θαλασσινό
500γρ γαρίδες μεγάλες βρασμένες
σαφράν 5-6 στήμονες είναι αρκετοί (ανάλογα με την ένταση που θέλετε να δώσετε)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3/4 κούπας ρεγκάτο και παρμεζάνα σε ίση ποσότητα
2 σφηνάκια ούζο (υπάρχει ενα που λέγεται pilavas και έχει τέλεια ένταση για τα φαγητά)


Σε ένα φαρδύ σκεύος με σχετικά χαμηλό τοίχωμα βάζω το βούτυρο με το σκόρδο και το κρεμμύδι . Πριν μαραθεί τελείως προσθέτω το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν οι κόκκοι διάφανοι σε χαμηλή φωτιά !
Αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το υγρό , σε δόσεις των 300 ml .Προσθέτω το αλάτι και το ούζο.  Μόλις πιεί όλη την πρώτη δόση υγρού προσθέτω την δεύτερη και ούτω καθ΄εξής !
Αφού δω οτι έχει γίνει το ρύζι  προσθέτω το πιπέρι και τα τυριά και το σαφραν . Προσθέτω και τις γαρίδες . Το ριζότο είναι έτοιμο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου