Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ ΡΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΛΕΥΚΟ ΞΥΔΙ!


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν αλλεργίες και δερματικά λόγω της υπερέκθεσης του δέρματος σε απορρυπαντικά . Οι παιδίατροι πια ωθούν τις νέες μαμάδες στο να χρησιμοποιούν ελεγχόμενα και με σύνεση τα απορρυπαντικά και ιδιαιτέρως αυτά με τα οποία πλένουν τα ρούχα των βρεφών και των μικρών παιδιών .
Γνωρίζατε οτι το μαλακτικό των ρούχων μπαίνει σε όλα τα πλυντήρια στο τελευταίο ξέβγαλμα και σχεδόν δεν ξεβγάζεται ? Ω ναι! Κατά λάθος λοιπόν το ανακάλυψα πριν μερικούς μήνες όταν η μικρή μου άρχισε να εμφανίζει μικρά εκζέματα . Η πρώτη συμβουλή του παιδιάτρου ήταν να περιοριστούν κάποιες τροφές , αφού αποκλείσαμε τον παράγοντα φαγητό στραφήκαμε στον έλεγχο των απορρυπαντικών αλλάξαμε απορρυπαντικό αλλά δεν αλλάξαμε μαλακτικό ! Ώσπου τα εξαντλήσαμε όλα και αφού δεν υπάρχει και ιδιαίτερη ποικιλία στα βρεφικά απορρυπαντικά σκεφτήκαμε οτι μάλλον είναι το μαλακτικό . Μόλις το κόψαμε σταματήσαν τα εκζέματα ! Όταν το ξαναρχίσαμε , ξανά εκζέματα!
Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι οι γιαγιάδες μας που δεν είχαν σουπλιν , κουαντο κλτ χρησιμοποιούσαν ξύδι λευκό !  Πήρα λοιπόν μια μεγάλη οικονομική συσκευασία ενος λίτρου λευκό ξύδι , έβαλα μέσα και 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο με άρωμα πράσινο μήλο και βάζω σε κάθε πλύση στην θήκη του μαλακτικού μισό καπάκι ξύδι (είχα κρατήσει το καπάκι απο το μπουκάλι του μαλακτικού) . Τα ρούχα βγαίνουν απίθανα μαλακά και μυρωδάτα . Μυρίζουν καθαρά πράσινο μήλο και δεν καταλαβαίνεις καθόλου το ξύδι . Ακόμα και ο άντρας μου που είναι λαγωνικό δεν κατάλαβε τίποτα ! Το λευκό ξύδι μπορείτε να το βρείτε σε συσκευασίες ακόμα και ενός και τεσσάρων λίτρων που θα σας βγεί πολύ οικονομικά ! Αρα έχουμε απίθανο άρωμα στα ρούχα μας , οικονομικά , οικολογικά και χωρίς καθόλου χημικά .
Τέλος να τονίσω οτι το ξύδι λειτουργεί και ως αποσκληρυντής του νερού αλλά και καθαρίζει το πλυντήριο μας απο άλατα και υπολείμματα σαπουνιών παλαιότερων πλύσεων !Μαζί με την σόδα είναι ότι καλύτερο για την απολύμανση και τον καθαρισμό του πλυντηρίου!!!!!!Ξυδάκι κορίτσια ξυδάκι -λευκό όμως μην κάνουμε τα ρούχα μας σαν του Φλωρινιώτη.......- !!

9 σχόλια:

  1. το κανονικό ξύδι δλδ ξεβάφει?και λέγοντας λευκό εννοούμε το μηλόξυδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κανονικο ξυδι αφήνει χρώμα στα λευκά μετά απο πολλές πλύσεις αλλα στα σκούρα δεν φαίνεται τίποτα . Το λευκό είναι αλλο απο το μηλοξυδο! Στο σούπερ μάρκετ θα βρείς λευκό αλλα και μηλόξυδο ! το γράφουν πάνω οι ετικέτες ! Αν το δοκιμάσεις μετα απο 2-3 πλύσεις θα απολάυσεις μαλακές πετσέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις και ειδικά στο κομμάτι που λες ότι μαζί με την σόδα βοηθάει στον καθαρισμό και την απολύμανση του πλυντηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτα που τα ξυδια που ειναι στις εικονες δεν ειναι ασπρα,, προσφατα επέστρεψα απο την αμερικη, το ασπρο ξυδι ηταν αχρωμο οπως το ουζο, στην ελλαδα δεν εχω βρει λευκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχει σε μεγάλα σούπερ μάρκετ καθώς και στα μάρκετ ιν τελείως λευκό σε economy συσκευασία 1 λίτρου!!! ενώ όλα τα υπόλοιπα λευκά είναι λίγο κίτρινα γιαυτό προσοχή!!

      Διαγραφή
  5. Παιδιά ψάχνω απεγνωσμένα λευκό ξύδι(είναι από μεθανόλη κ ακατάλληλο για τη μαγειρική, χρησιμοποιείται ως καθαριστικό κτλ).
    Πουθενά στην Αττική.
    Μήπως βρήκε κάποιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, προσπαθώ να βρω λευκό ξύδι σε μεγάλη συσκευασία και δεν έχω βρει τίποτα έως τώρα. Μπορείς να με βοηθήσεις? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορείτε να ψάξετε στην περιοχή γύρω από την Βαρβάκειο αγορά στην Αθηνάς στα γύρω στενά. Εκεί έχω βρει διάφορα μαγαζιά που πωλούν διάφορα από τα απαραίτητα υλικά για απορρυπαντικά και καλλυντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαγειρική σόδα 1,20 / kg
      σόδα πλύσης 1,50/kg
      βόρακας 1 ευρώ /kg

      Διαγραφή