Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

bagels!


                                 

    Σήμερα έκανα την δεύτερη μου απόπειρα να φτιάξω bagels καθώς η πρώτη δεν στέφθηκε με την μέγιστη επιτυχία . Η ενασχόληση μου με το σπορ ξεκίνησε τη πρώτη φορά που θεώρησα ότι ήρθε η ώρα να φτιάξω ψωμί , εδώ και περίπου δυο χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει το ψωμί του αρτοποιείου να έχει αυτή την υφή !

     Στην αρχή υπέθεσα ότι είναι τα διογκωτικά καθώς γνώριζα ότι οι περισσότεροι φούρνοι παίρνουν έτοιμα μείγματα για ψωμί σε σκόνη και απλά προσθέτουν νερό ή γάλα και λίγο λάδι ή βούτυρο . Όταν τυχαία έπεσα πάνω σε μια εικόνα bagel είπα να δοκιμάσω αυτό το ψωμάκι . Τελικά κατάλαβα ότι την υφή αυτή μπορούμε να την δημιουργήσουμε απλά με λίγο ατμό στο φούρνο μας δηλαδή υγρασία και βράσιμο! Ναι ! Βράσιμο! όσο και αν ακούγεται περίεργο . Τα ψωμάκια αυτά βράζονται για ένα λεπτό και μετά ψήνονται για 15 λεπτά! Η διαδικασία του ζυμώματος είναι ιδιαίτερα απλή και τα υλικά ελάχιστα . Τη συνταγή την βρήκα στο blog μιας Νεοϋορκέζας που προσπαθούσε εδώ και καιρό να τα φτιάξει .

υλικά:

6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη απλή κρυσταλλική ή μέλι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
2 κούπες χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας . Ανάβουμε το φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία και τοποθετούμε στον πάτο ένα ταψάκι με αρκετό νερό . Αυτό το κάνουμε για να έχει υγρασία ο φούρνος όταν ψήσουμε τα ψωμάκια μας .
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και προσθέτουμε την μαγιά , το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό αλλιώς θα "κάψει" την μαγιά και ουσιαστικά θα την απενεργοποιήσει . Το ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και αφήνουμε για λίγα λεπτά .
2. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι , τις 2 από τις 3 κουταλιές ζάχαρη , το λάδι και τα αλάτι . Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε το νερό με την διαλυμένη μαγιά .
3. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική ζύμη . Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά σκληρή αλλά εύπλαστη . Περίπου 5 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά αλεύρι μέχρι να φτάσει η ζύμη στην υφή που θέλουμε .
4. Σε ένα καλά λαδωμένο μπόλ βάζουμε την ζύμη και καλύπτουμε με μεμβράνη .Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να δούμε την ζύμη να διπλασιάζεται.
5. Όταν φουσκώσει , την χωρίζουμε σε 12 κομμάτια ισοβαρή , και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα και με το δάχτυλο μας κάνουμε μια τρύπα τόση ώστε να χωράει να περάσει  σαν βραχιολάκι . Η κανονική version λέει ότι πλάθουμε κορδόνια με μήκος την περίμετρο της παλάμης μας και ενώνουμε τα άκρα ώστε να σχηματιστούν κουλούρια με τρύπα στην μέση .
6 . Αφήνουμε να φουσκώσουν για 10 λεπτά . Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νεράκι και προσθέτουμε την τρίτη κουταλιά ζάχαρη . Βράζουμε το κάθε βραχιολάκι για ένα λεπτό , μόλις το βγάλουμε από το νερό το περνάμε σε παπαρουνόσπορο , σουσάμι , ηλιόσπορο , τυράκι τριμμένο ή ότι άλλο σκεφτούμε εμεις! Ψήνουμε στους 220 °C  για 15 λεπτά το πολύ μέχρι να πάρουν χρώμα χωρίς όμως να καούν οι σπόροι μας . Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε σακούλες με zip και παραμένουν σαν ολόφρεσκα για 4-5 ημέρες .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

11 σχόλια:

  1. χμμ πολυ δελεαστικη η προταση σου! ειχα φαει στην νεα υορκη και σκεφτομουν αν θα εβρισκα εδω! να σε ρωτησω κατι το νερο πρεπει να βραζει και να τα ριξουμε μεσα ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι το νερό πρεπει να ψιλοβράζει, όχι να έχει έντονες μπουρμπουλίθρες αλλιώς δεν θα γίνουν λεία στην επιφάνεια τους! αν τα φτιάξεις θα δείς οτι είναι τα αυθεντικά νεοϋορκέζικα! καλή επιτυχία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και ο ιδανικός τρόπος ψησίματος μετά το βράσιμο είναι να τα βάλεις πάνω σε ξύλο βρεγμένο και μέσα στο φούρνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε ευχαριστω!! :) ναι το ειδα αυτο για το ξυλο σε ενα βιντεο αλλα μαλλον για λαδοκολλα το κοβω :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να προσέχεις με την λαδόκολλα γιατι κολλάνε ! Η καλύτερη λύση είναι το silpat ή να βάλεις σουσάμι , παπαρουνόσπορο ή ότι άλλο θέλεις για να μην έρχεται σε επαφη η ζύμη με την επιφάνεια ψησίματος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αα οκ! ευχαριστω πολυ! ακομα δεν βρηκα χρονο αλλα πηρα το φιλαδελφια να το εχω ετοιμο! χιχι :)
      ξερεις μετα το βρασιμο αν μπορω να τα βαλω καταψυξη? για να τα ψηνω κ να εχω φρεσκα καθε φορα.

      Διαγραφή
  6. ακριβώς ! μόλις τα βράσεις επειδή έχει σταθεροποιηθεί το ψωμάκι μπορείς να τα βάλεις κατάψυξη σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς -γιατί δεν θέλεις να μυρίζει μπακαλιάρο το ψωμάκι- . Εγω έχω βολευτεί κάποια που κλείνουν με zip και δεν παιρνουν μυρωδιές !! Στην δόση αυτή εμένα μου βγαίνουν 6 μεγάλα ή 8-9 κανονικά!πάντως αν βρείς ξύλινη επιφάνεια θα με θυμηθείς...ασύγκριτο αποτέλεσμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. επίσης μια δοκιμή που έκανα και στέφθηκε με επιτυχία ήταν να αντικαταστήσω το λάδι με βούτυρο το οποίο έλιωσα σε ένα μπρίκι χωρίς όμως να ανέβει η θερμοκρασία του ! για να μην επηρεαστεί το χρώμα και κιτρινίσουν τα ψωμάκια έβαλα super fresco .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. yum yum! πριν λιγο τα εβγαλα απο τον φουρνο! δεν υπαρχουν! μου βγηκαν 10 κανονικα προς το μεγαλο, αλλα μια χαρα!
    εκανα και μια παραλλαγη ηθελα να κανω καποια με σταφιδες και κανελα και αντι να φτιαξω διαφορετικη ζυμη, οταν τα χωρισα σε μπαλακια τα μισα τα ανοιξα εβαλα μεσα κανελα λιγη ζαχαρη ακομα κ σταφιδες τα ζυμωσα ελαφρα και συνεχισα κανονικα. βγηκαν ολα τελεια!!! ευχαριστω πολυ για την συνταγηηη :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπράβο!! καλή σας όρεξη! εαν μείνουν τα βάζεις σε σακουλιτσα με zip και διατηρούνται για πολλές μέρες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αν και σε εμάς δύσκολα μένει για την επόμενη ημέρα έστω και ένα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή