Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

αυτοσχέδιες κουρτίνες!

       Ο άντρας μου ασχολείται με υφάσματα , κουρτίνες έπιπλα και ταπετσαρίες τοίχου . Όταν τον γνώρισα πρίν 5,5 χρόνια είχε μόλις έρθει Αθήνα . Κάποια στιγμή αρχίσαμε να σουλουπώνουμε το σπίτι (ένα μικρό διαμέρισμα στο Κολωνάκι χτισμένο την εποχή του Νώε , το οποίο το πλήρωνε για παλάτι κυριολεκτικά) .
       Αυτό που λένε οτι ο παπουτσής φτιάχνει για όλους παπούτσια και ο ίδιος είναι ξυπόλητος ισχύει ! Είχαμε όλα τα δείγματα στα χέρια μας αλλά δεν καθόμασταν 1-2 ώρες να αποφασίσουμε τις κουρτίνες ! Πέρασε ένας χρόνος ολόκληρος !! Στο τέλος μετακομίσαμε γιατί είχα φρικάρει με το καυσαέριο στο κέντρο και πάλι μας πήρε 1 χρόνο να βάλουμε κουρτίνες  στο σπίτι !
      Και νομίζω αν δεν είχα το άγχος οτι θα γεννήσω και δεν θα έχουμε τακτοποιήσει το δωμάτιο του μωρού , ακόμα χωρίς κουρτίνες θα ήμασταν ! Για να καταλάβετε έβαλα παντού την ίδια απλή λευκή βαμβακερή γάζα και μόνο στο σαλόνι έβαλα και λευκά βελούδινα ριντώ , δεξιά και αριστερά της μπαλκονόπορτας (εκεί έκανα και πατέντα για να μην μαυρίζει το κάτω μέρος που ακουμπά στο δάπεδο)!
      Όταν διακοσμούσαμε το παιδικό δωμάτιο είχαμε βρεί μια πολύ όμορφη ιδέα , οικονομική και πολύ stylish . Η αυτοσχέδια κουρτίνα αυτή μπορεί να μπεί ώς αυτούσια κουρτίνα ή σαν διακοσμητική πάνω από μια απλή λευκή γάζα !
Θα χρειαστείτε  ένα κουρτινόξυλο , κορδέλες χρωματιστές και την φαντασία σας !

λουλούδια παντού!

Τώρα που καλοκαίριασε και είναι όλα τα λουλούδια ανθισμένα κόψτε μερικά και βάλτε τα σε ένα βάζο ! Κάθε φορά που θα περνάτε δίπλα του , θα σας φτιάχνει την διάθεση!
Το μπουκετάκι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο απο μια μπάλα απο σφουγγάρι ανθοδετικής , με καρφωμένα γαρύφαλλα πάνω της ! Και στερεωμένο σε ένα βάζο!

συνδετήρες σε σχήμα καρδιά!

είναι όμορφο να παίρνεις στα χέρια σου ένα τόσο δα αντικείμενο και να του αλλάζεις το σχήμα έτσι ώστε να σου γεννά ένα χαμόγελο ....

πιάτα και κορδέλες στον τοίχο!

Μια ιδέα για εύκολη , diy και οικονομική διακόσμηση ενός τοίχου ! Θα χρειαστείτε κορδέλες , όμορφα διάτρητα πιάτα και καρφάκια !

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

breadsticks!


Το Σάββατο ο καλός μου είχε γενέθλια και έγινε 37 Μαΐων ! Έτσι λοιπόν θα ερχόταν η ξαδέλφη του η Εβίτα με τον ξάδερφο του τον Μιχάλη απο Θεσσαλονίκη για το πάρτυ του! Είπα να τους περιποιηθώ και να φτιάξω σπιτικό ψωμάκι για το πρωινό...
 Δεν μπορώ να καταλάβω τι στο καλό έγινε και ξυπνώντας το πρωί και ενώ περίμενα  να  δω μια αφράτη αφράτη φουσκωμένη ζύμη , αντίκρισα το ίδιο ζυμάρι που έβαλα το βράδυ ... Σοκ! Το κοιτάω δεξιά , το κοιτάω αριστερά.....τίποτα ...φλάτ η ζύμη! Μάλλον έκαψα την μαγιά με την θερμοκρασία του νερού ! Με βαριά καρδιά την βάζω στην άκρη και φτιάχνω νέα ! Το μπόλ παρέμεινε εκεί το Σάββατο και την Κυριακή  γιατί λυπήθηκα να πετάξω τόσο ζυμάρι...
Ξαφνικά την Δευτέρα το πρωί άρχισε να φουσκώνει...όχι πολύ αλλά λίγο....πέταξε και η Εβίτα την ιδέα να κάνουμε την ζύμη κριτσίνια οπότε λέω ας δοκιμάσουμε! αρχίζω να τα πλάθω στην αρχή πολύ λεπτά όσο είναι τα κριτσίνια ψήνω τα πρώτα ...Συμπαθητικά! Ένα από όλα είχε γίνει πιο παχύ και ήταν σαν ψωμάκι το εσωτερικό του! Ξεκινάω το επόμενο ταψί , πλάθοντας τα πιο χοντρά (πάχος 1,5-2 δάχτυλα) ! Τα λάδωσα από πάνω και  σε κάποια έβαλα ρίγανη , σε κάποια παπαρουνόσπορο , σε κάποια χοντροτριμμενο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων , σε κάποια μοσχοκάρυδο .  Τα έψησα 10 λεπτά ! Έγιναν υπέροχα ! Αν τα κάνουμε πιο λεπτά και ψηθούν στους 100 για πιο πολύ ώρα , τότε γίνονται σαν κριτσίνια !
υλικά
η ζύμη βγάζει 25 κομμάτια των 30 εκατοστών

5 κούπες αλεύρι σκληρό
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτή  κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά ηλιέλαιο
1 κουταλιά (σχεδόν 1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
2,5 κούπες νερό

εκτέλεση
Σε ένα μπόλ βάζω το νερό την μαγιά , ανακατεύω να διαλυθεί και αφήνω μέχρι να συγκεντρώσω τα υπόλοιπα υλικά . Προσθέτω την ζάχαρη , το αλάτι ,  το αλεύρι και το ηλιέλαιο . Αρχίζω να ζυμώνω ... Ζυμώνω καλά! Περίπου για 10 λεπτά! Η ζύμη μου πρέπει να είναι σκληρή και σφιχτή !! Οπότε το ζύμωμα είναι ζόρικο ! Θα  σφίξουν τα μπρατσάκια !!

Την αφήνω μισή ώρα και αρχίζω να πλάθω τα κορδόνια . Τα τοποθετώ σε ταψί στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί , τα λαδώνω πασπαλίζω με μυρωδικά  . Μερικά αφήστε τα σκέτα ! Κατά σειρά απο κάτω είναι πασπαλισμένα :
1 αλάτι Ιμαλαΐων ροζ
2,3 παπαρουνόσπορο
4,5 ρίγανη
6 μοσχοκάρυδο
7 σκέτο  
 Ψήνω στους 170 °C για 10 λεπτά !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μαρμελάδα "berries and cherries"

      Το κεράσι και το περγαμόντο είναι τα αγαπημένα μου φρούτα! Από μικρή είχα μανία και για τα δυο . Το μέν πρώτο για την γεύση του , το δε άλλο για το υπέροχο άρωμα του και το γλυκό κουταλιού του !
      Ακόμα και στην εγκυμοσύνη ένα πράγμα μόνο ζήτησα ! ΚΕΡΑΣΙΑ (Δεκέμβρη μήνα...) !Επί μέρες ξυπνούσα με την γεύση του κερασιού στο στόμα μου , τα έβλεπα στον ύπνο μου , τα μύριζα παντού !
      Οπότε φέτος  μετά την συγκλονιστική επιτυχία της μαρμελάδας με φρούτα του δάσους , περίμενα σαν τρελή τα κεράσια για να ξαναπιάσω τις κουτάλες ... Πριν 3,5 χρόνια στην Βαρκελώνη είχαμε δοκιμάσει μια μαρμελάδα ! Μιλάμε μου έχει αφήσει  ψυχολογικό τραύμα .....Δεν ήταν τοπικό έδεσμα αλλά την φάγαμε την Παραμονή Χριστουγέννων πάνω σε ζαρκάδι και έπαθα ! Την έφτιαχνε ο σεφ του εστιατορίου με βατόμουρα , βύσσινα και κεράσια ! σε όποιο σούπερ μάρκετ πάω από τότε και βρίσκω μαρμελάδα που να έχει τα συστατικά αυτά , την συμμαζεύω χωρίς δεύτερη σκέψη! Καμία όμως δεν έμοιαζε με αυτή την χειροποίητη μαρμελάδα  ! Έτσι λοιπόν μιας και πήρα φόρα και έμαθα να φτιάχνω μαρμελάδα αποφάσισα να δοκιμάσω να την φτιάξω μόνη μου ! Τα κεράσια είναι ευγενική προσφορά της γειτόνισσας κ. Σοφίας ! Από κερασιά οικόσιτη παρακαλώ ! Αρωματικά και με έντονη κερασένια γεύση !

     Η ποσότητα που γλίτωσε από τον άντρα μου και την Λουσίν ήταν 420 γρ. , αυτά αφού βγήκε το κουκούτσι τους έδωσαν 340 γρ καθαρισμένου κερασιού . Έτσι λοιπόν έκαναν μια ωραίοτατη βουτιά στην κατσαρόλα μαζί με βατόμουρα , φραμπουαζ και  βύσσινα .
υλικά
340γρ κεράσια (ζυγισμένα αφού βγούν τα κουκούτσια)
300γρ βατόμουρα μαύρα
220γρ βύσσινα
230γρ φραμπουάζ (βατόμουρα κόκκινα)
600-700γρ ζάχαρη
2-3 φέτες λεμόνι
τα σποράκια απο 1 λοβό βανίλιας ή σκόνη βανίλιας ή υγρή βανίλια

εκτέλεση
Αρχικά ξεκινάμε με την αποστείρωση

Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά . Έτσι όταν τελειώσει η μαρμελάδα μας τα βάζα μας θα είναι έτοιμα αποστειρωμένα !

μαρμελάδα
Βάζουμε τα φρούτα σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε στρώσεις εναλλάξ με την ζάχαρη . Τα αφήνουμε για όλο το βράδυ και την άλλη μέρα την βάζουμε πάνω το μάτι  την κουζίνας για βράσιμο .

 Η κουζίνα μου έχει ένδειξη 0-9  , βράζω την μαρμελάδα μου στο 5.5 .  Βράζω για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να λιώνουν ! Τα πολτοποιώ όσο θέλω και μετά προσθέτω 2-3 φέτες λεμονιού στην κατσαρόλα μου και την βανίλια . Μόλις αρχίσει να δένει ελαφρά είναι έτοιμη ! Μην περιμένετε να πήξει στην κατσαρόλα !

 Ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος με το πόσα υγρά θα βγάλουν τα φρούτα σας και το πόση ζάχαρη έχετε βάλει . Εμένα που έβγαλαν αρκετά υγρά έβρασε 45 λεπτά για να δέσει . Σημαντικό είναι να μην καραμελώσουν τα σάκχαρα και να έχει η μαρμελάδα γεύση καραμέλας ! Επίσης αν παραβράσει θα χάσει το υπέροχο κόκκινο χρώμα και θα γίνει καφετί ! Μπορείτε να τα γλιτώσετε αυτά με το να προσέχετε το πόσο θα βράσει ! Χρησιμοποιούμε τις παρακάτω μεθόδους!
Εάν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής , η μαρμελάδα είναι έτοιμη στους 105 C° . Εγώ όσες φορές έφτασε στους 103 C° και την κατέβασα δεν είχα θέμα !  

Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο δεν χάλασε και ο κόσμος , καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη εάν έχει πιεί όλα τα υγρά της και αρχίζει να πήζει . Οι γιαγιά μου έλεγε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν την ανακατεύεις και μπορείς να δείς τον πάτο της κατσαρόλας . Εννοούσε δηλαδή ότι όταν την ανακατεύουμε να γίνονται δρομάκια-γραμμές που να μην ενώνονται αμέσως .
Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι (τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι) και να το βάλουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη . Το βγάζουμε από την κατάψυξη και περνάμε το δάχτυλό μας . Εάν παραμείνει το δρομάκι είναι έτοιμη εάν ενωθεί θέλει λίγο βράσιμο ακόμα .
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη ανοίγουμε τον φούρνο και με μια πετσέτα πιάνουμε ένα βάζο . Το γεμίζουμε , βάζουμε το καπάκι και το σφίγγουμε καλά . Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα βάζα . Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
Εάν θέλετε μπορείτε να την σουρώσετε ώστε να μην έχει πολλά κουκουτσάκια , εγώ την σούρωσα ελαφρά πάντως πριν την βάλω στα βάζα .
  
Υ.Γ.
      τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού
1. τις αποξηραίνω στους 100ºC στον φούρνο και μετά τις βουτάω σε λιωμένη σοκολάτα .
2. τις βάζετε με νεράκι και ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τις χρησιμοποιείτε για να διακοσμείτε γλυκά .
3. τις βάζετε στα μπουκάλια του νερού που έχετε στο ψυγείο .
4. βρέχετε ελάχιστα τα χέρια σας , τα περνάτε με ζάχαρη και με τις φέτες τρίβετε την ζάχαρη !
χέρια-πόδια βίλούδου !!
       τον λοβό βανίλιας
αφού αφαιρέσουμε τα σποράκια από τον λοβό , δεν πετάμε το φασόλι !!! Μπορούμε να αρωματίσουμε την ζάχαρη μας , βάζοντας απλά τον λοβό στο βαζάκι  με την ζάχαρη και να διατηρείται εκεί μέχρι την επόμενη χρήση της  . Έπειτα αφού για 1 εβδομάδα παραμείνει στο βαζάκι με την ζάχαρη , μπορεί να αρωματίσει άριστα μια σάλτσα φρούτων βάζοντας το στο κατσαρολάκι την ώρα του βρασμού .

καλή επιτυχία !



 

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Κέρκυρα villa deza!

Στην οικογένεια μας , ο καθένας έχει μια συγκεκριμένη ιδιότητα που τον χαρακτηρίζει !Έχω την ευτυχία οι θείες μου να είναι νέες γυναίκες οπότε με την κάθε μια κάτι έχεις να πείς !Ο καθείς στο είδος του όμως !
 Η θεία μου η Γιώτα είναι ο καλλιτέχνης της οικογένειας! είναι επί των διακοσμήσεων και των γλυκών ! Ο Τσελεμεντές ο ίδιος ! Φέτος έκανε απίθανα τσουρέκια ! Τα οποία κράτησαν αφράτα και μαλακά σχεδόν 10 μέρες ! Η πορτοκαλόπιτα της είναι ποίημα αλλά και τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες ! Γενικώς το έχει με την κουζίνα και την συμβουλευόμαστε όλοι ανελλιπώς -ακόμα και η γιαγιά που πιο ισχυρογνώμων δεν  υπάρχει-...! Α! η θεία Γιώτα είναι και επί του βελονακίου ειδήμων παρακαλώ ! Πόσες φορές σε βόλτες δεν μας έχουν σταματήσει να μας ρωτήσουν που πήραμε τα ζακετάκια μας !
Η άλλη μου η θεία η Αγγέλικα είναι η πιο μικρή από όλες!Νομίζω πανάθεμα με ότι από αυτήν έχω πάρει το κληρονομικό χάρισμα της γκρίνιας !!Αλλά παραγωγική γκρίνια ! Η θεία Αγγέλικα λοιπόν είναι επί των καλλιεργειών ! Γενικώς πειραματίζεται με δέντρα και ζαρζαβατικά .  Βλέπει σπόρο και γυαλίζει το μάτι της ! Επίσης την τραβάει πολύ η μυρωδιά της χλωρίνης !! Μαζί με την θεία Φανή είναι ειδικοί επί της καθαριότητας !
Και κλείνουμε την συλλογή από Θείες με την θεία Φανή ! Από μικρή με ψέλνει η γιαγιά να μοιάσω στην Φανή! Όλους δηλαδή τους ψέλνει η γιαγιά καθώς "κανείς δεν την φτάνει την ίδια"αλλά τέλος πάντων... Η θεία Φανή είναι η Νοικοκυρά της οικογένειας ! Τελεία και παύλα ! ειδική επί των απολυμάνσεων και ο άνθρωπος που δεν κουράζεται ποτέ !  Είναι όλη την ημέρα στο πόδι ! Το έχει σε κακό να καθίσει και να ξεκουραστεί ! Μυρίζει χλωρίνη (και αυτή) και της φτιάχνει η διάθεση ! Νομίζω παίζει να έχει και ανοσία στην χλωρίνη !
Σπίτι καθαρό και χωρίς μικρόβια ! Η θεία Φανή με τον άντρα της έχουν ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κέρκυρα . Σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα , καθαρά , περιποιημένα και να μην ξεχνιόμαστε Νοικοκυρεμένα ! Η περιποίηση είναι σίγουρα σπιτική ! Με τους περισσότερους πελάτες , από τις τόσες φορές που έχουν πάει γνωρίζονται προσωπικά ! Είναι εξαιρετική επιλογή για διακοπές με παιδιά αλλά και για ζευγάρια ! Τα διαμερίσματα μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 εως 5 άτομα οπότε είναι super και για παρέα με φίλους !
Μπορείτε να τους επισκεφτείτε στους δύο διαδικτυακούς τους τόπους για να πάρετε μια γεύση !

και

και να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 26610 94312 και 26610 95247 και 6976 196245
Σας αφήνω με μια όμορφη καλοκαιρινή εικόνα ! Είναι η παραλία της Γλυφάδας στην Κέρκυρα από το μπαλκόνι της Φανής !

καλή σας μέρα!

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

φωλιές σοκολατάς!


      Πριν λίγες μέρες λέγαμε με τον νονό της κόρης μου που έχει το cafe social στην Κηφισιά , πως μπορούν να σερβίρουν τα παγωτά τους ! Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε διάφορα . Μια από τις ιδέες στις οποίες καταλήξαμε είναι η φωλιά σοκολάτας ! Ένα μικρό μπόλ σοκολάτας  δηλαδή , μέσα στο οποίο θα μπαίνει το παγωτό ! Η άλλη ιδέα είναι η tuille , αλλά με αυτή θα ασχοληθώ σε επόμενη ανάρτηση .
      Η ομορφιά της φωλιάς σοκολάτας είναι ότι μπορεί να γίνει από διάφορα είδη σοκολάτας . Με πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα να αποδίδει η λευκή σοκολάτα της οποίας μπορούμε να αλλάξουμε χρώμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής .
      Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε ροζ , γαλάζια , κίτρινα  , λαχανί , κόκκινα μπολ . Ακόμα μπορούμε να της δώσουμε marble όψη πάλι με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή μαρμελάδα ή σιρόπι  , βάζοντας μικρές κουκίδες διάσπαρτα και ανακατεύοντας με οδοντογλυφίδα , ώστε να σχηματιστούν νερά .

υλικά
σοκολάτα μαύρη ή λευκή ή γάλακτος
μπαλόνια (ζητήστε μπαλόνια για νερόμπομπες)

εκτέλεση
Λιώνουμε σε bain marie (μπέν μαρί) την σοκολάτα ανακατεύοντας συχνά . Bain marie λέγεται η μέθοδος κατά την οποία βάζουμε δυο σκεύη το ένα μέσα στο άλλο και στο κάτω σκεύος βάζουμε λίγο νερό . Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε την σοκολάτα . Προσέχουμε πάρα πολύ να μην πέσει οούτε μια σταγόνα νερό καθώς θα χαλάσει την σοκολάτα μας (γι' αυτό το νερό δεν πρέπει να βράζει) .


Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε τα μπαλόνια . Παίρνουμε ένα μπαλόνι και βάζουμε λίγο νερό για να στέκεται . Το φουσκώνουμε . 
Μόλις λιώσει τελείως και γίνει απόλυτα λεία  η σοκολάτα , την ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ γιατί αν βουτήξουμε μέσα το μπαλόνι θα σκάσει και θα γίνει η κουζίνα Χιροσίμα . Το  τονίζω ξανά ότι αφήνουμε να κρυώσει καθώς εμένα το πρώτο μπαλόνι έσκασε και χρειάστηκα σχεδόν 1,5 ώρα να επαναφέρω την κουζίνα .........


Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα δίσκο και βάζουμε κατά τόπους κουταλιές από το μείγμα σοκολάτας που αργότερα θα λειτουργήσουν ώς ποδαράκι για το μπόλ μας (μπορούμε να κάνουμε και διχρωμίες , άλλο χρώμα πόδι και άλλο χρώμα cup).

Το επόμενο βήμα είναι να βουτήξουμε το μπαλόνι στη σοκολάτα . Όσο πιο βαθιά θα το βουτήξουμε τόσο πιο ψηλό θα είναι το μπολ που θα δημιουργήσουμε .

Τοποθετούμε το μπαλόνι στο δίσκο και αφήνουμε να στερεοποιηθούν . Θέλει περίπου 2-3 ώρες , αλλιώς τα βάζετε στο ψυγείο .

Μόλις στερεοποιηθούν ανοίγω μια μικρή τρύπα με μια καρφίτσα έτσι ώστε να ξεφουσκώσει σιγά σιγά και να αποκολληθεί σχεδόν μόνο του από την σοκολάτα . Εγώ με την σοκολάτα γάλακτος ταλαιπωρήθηκα σχετικά να το βγάλω .



καλή επιτυχία !

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

ψαρονέφρι αρωματισμένο με ούζο και δυόσμο !


Χθές είχα μια απίθανη βαρεμάρα να μαγειρέψω...ανοίγω το ψυγείο αλλά από έμπνευση μηδέν ! Είχα ψαρονέφρι και φιλέτα κοτόπουλο . Τα κοιτούσα και με κοιτούσαν ! Αλλά επικοινωνία καμία . Μιλάω με τον καλό μου να δω τι ώρα θα γυρίσει και με ρωτάει τι θα φάμε (να πω την αμαρτία μου έτρεφα μια ελπίδα οτι θα απαντούσε πίτσα , σουβλάκια γενικώς κάτι junk ) . Και μου πετάει : "δεν κάνεις αυτό το ψαρονέφρι...?"  . Ε, τι να του πω ? Γκρίνιαζε και η Λουσίν , οπότε λέω με βαριά καρδιά , κάντο μια ώρα αρχύτερα . Ξεκίνησα χωρίς να έχω στο νου μου κάτι συγκεκριμένο . Έπλυνα το ψαρονέφρι και επειδή ήταν μεγάλα τα κομμάτια τα έκοψα στα δυο . Το βάζω στο τηγάνι για να θωρακιστεί γύρω γύρω και ακόμα δεν είχα ιδέα τι να το κάνω . Ανοίγω το ψυγείο να δώ τι μπορώ να προσθέσω και βλέπω το ούζο , θυμάμαι οτι είχα  και γλαστράκια με δυόσμο για τα κουνούπια και λέω υπέροχαααα ........να τί θα φάμε ! Βρήκα και ένα κουτάκι τριμμένη παρμεζάνα που έβοσκε στα έγκατα του ψυγείου .... Τελικά σύζυγος και κόρη έγλυφαν τα δάχτυλα τους ! Η συνταγή είναι εύκολη , γρήγορη και πολύ αρωματική  !

συνταγή :  (ταΐζει 4 άτομα)

850 γρ ψαρονέφρι
1,5  σφηνάκι ούζο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 χούφτα φύλλα δυόσμου
φρεσκοτριμένο αλάτι πιπέρι
5-6 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη

εκτέλεση:
Πλένουμε το ψαρονέφρι και το στεγνώνουμε με χαρτί . Βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο να ζεσταθεί .

Προσθέτουμε το ψαρονέφρι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές για 3-4 λεπτά . Προσθέτουμε το ούζο και τον δυόσμο . Τα αφήνουμε 7-8 λεπτά .


Από εδώ να πέρα έχουμε 2 επιλογές . Ή συνεχίζουμε το ψήσιμο στο τηγάνι ή μεταφέρουμε το ψαρονέφρι με την βουτυρένια σάλτσα και τον δυόσμο σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε  15 λεπτά στους 200 ºC στον φούρνο . Παράλληλα φτιάχνουμε τα tuille για να ετοιμαστούν ταυτόχρονα με το ψαρονέφρι .

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φιλετάκια τα τοποθετούμε στην μέση του πιάτου  εναλλάξ με tuille παρμεζάνας  , περιχύνουμε με σάλτσα και απο πάνω βάζουμε λίγες πατατούλες .

tuille παρμεζάνας .
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί . Βάζουμε μια κουταλιά παρμεζάνας και την απλώνουμε ώστε να γίνει ένας μικρός κύκλος λίγο πιο δίπλα σε απόσταση 3-4 εκατοστών βάζουμε
άλλη μια κοκ . Ψήνουμε στους 250 ºC για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει λίγο η παρμεζάνα .  Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε πολύ λίγο να σταθεροποιηθούν . Τα τοποθετούμε ανάμεσα στα φιλετάκια .



bon appetit!



Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

μαρμελάδα με φρούτα του δάσους!


Μιας και με έπιασε η προκοπή με τις μαρμελάδες είπα να αξιοποιήσω και τα φρούτα του δάσους που έχω στο ψυγείο ! Την ιδέα μου την έβαλε η "μικρή κουζίνα" καθώς χάζευα το site της ψάχνοντας για την μαρμελάδα φράουλα ! Η πηγή του κακού είναι η μαρμελάδα βατόμουρο που είχε φτιάξει ! Αφήστε που άνοιξε πληγές καθώς στο χωριό μου υπάρχουν άπειρες άγριες βατομουριές και η γιαγιά μου δεν μας άφηνε ποτέ να φάμε από αυτές επειδή και αυτή νομίζει ότι είναι δηλητηριώδεις !!!! Όταν δε ,της είπα της γιαγιάς πόσο τα αγοράζουμε στην Αθήνα με κοιτούσε σαν να είχα 4 κεφάλια  και 9 πόδια ! Κούνησε το κεφάλι της και μουρμούρισε "δεν έχετε μυαλό παιδί μου , αυτά τα δίνουνε στα γουρούνια ..." !! Οπότε καταλαβαίνετε σε τι υπόληψη τα έχει !

Φέτος όμως αλίμονο τους !Θα τα μαζέψω όλα ! Θα συμμαζέψω και καμιά ρίζα για το μπαλκόνι !

Anyway , επειδή και εδώ ήταν η πρώτη μου δοκιμή η ποσότητα της ζάχαρης ήταν ένα θέμα ! Τελικά επειδή τα φρούτα του δάσους έχουν μια οξύτητα αποφάσισα να βάλω 900γρ ζάχαρη στο 1480 γρ φρούτα . Η γλυκύτητα ήταν μέτρια , όμως αισθάνεσαι  μια ελαφρά οξύτητα . Τα φρούτα που βρήκα σε κατάψυξη και ψυγείο ήταν 620 γρ βατόμουρα μαύρα , 615 γρ φραμπουάζ (βατόμουρα κόκκινα) , 125γρ μύρτιλλα και 120γρ λαγοκέρασα .


Τελικά η γεύση είναι εξαιρετική ! Και η μαρμελάδα πολύ γρήγορη !! Νομίζω είναι Θεϊκή για πάστα φλώρα και cheesecake αλλά και τάρτες γενικά !! Φυσικά και για πρωινό ! Η Λουσίν τρελάθηκε και άρχισε να την τρώει με το κουτάλι !  Δοκιμάστε την λοιπόν και θα με θυμηθείτε !

υλικά
1500γρ φρούτα του δάσους
700-1000 γρ ζάχαρη ανάλογα με το πόσο ξινά ή ώριμα είναι τα φρούτα σας ! εγώ έβαλα 900γρ
3 φέτες λεμόνι ή 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη ή λίγο ξινό (citric acid)
βανίλια προαιρετικά

Εκτέλεση :

Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά . Έτσι όταν τελειώσει η μαρμελάδα μας τα βάζα μας θα είναι έτοιμα αποστειρωμένα !

μαρμελάδα :

Πλένουμε χεράκια και μετά πλένουμε και τα φρουτάκια μας .


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φρούτα όλα μαζί με την ζάχαρη . Νομίζω είναι καλύτερα αν βάλετε  3-4 ώρες την κατσαρόλα στο ψυγείο για να βγάλουν τα υγρά τους . Εγώ βάζω την κατσαρόλα την μία μέρα (όπως έκανα με τις φράουλες ) στο ψυγείο και βράζω την  μαρμελάδα την επόμενη ώστε να μην κάθομαι και περιμένω να βγάλουν υγρά .


Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι (η κουζίνα μου έχει ένδειξη από 1 έως 9 εγώ την βάζω στο 5 ή 5.5 . Μόλις αρχίσει να βράζει και ψιλομαλακώσουν τα φρούτα παίρνω το εργαλείο για πουρέ και αρχίζω να πολτοποιώ τα φρούτα . Η άλλη επιλογή σας είναι να χρησιμοποιήσετε το μούλτι χειρός . Τα πολτοποιείτε ανάλογα με το πόσα κομμάτια φρούτου θέλετε να αισθάνεστε στην μαρμελάδα σας .

Αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει ανακατεύοντας συχνά πυκνά για να μην κολλήσει κάτω . Σιγά σιγά αφρίζει οπότε καλό είναι να ξαφρίζετε για να είναι πιο διάφανη η μαρμελάδα σας !
Μόλις περάσει το δεκάλεπτο κόβω το λεμόνι στα δύο και μετά σε φέτες .


Προσθέτω 2-3 φέτες στην κατσαρόλα μου και την βανίλια . Μόλις αρχίσει να δένει ελαφρά είναι έτοιμη ! Μην περιμένετε να πήξει στην κατσαρόλα ! Ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος με το πόσα υγρά θα βγάλουν τα φρούτα σας και το πόση ζάχαρη έχετε βάλει . Εμένα που έβγαλαν αρκετά υγρά έβρασε 45 λεπτά για να δέσει .


Εάν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής , η μαρμελάδα είναι έτοιμη στους 105 C° . Εάν δεν έχουμε δεν χάλασε και ο κόσμος , καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη εάν έχει πιεί όλα τα υγρά της και αρχίζει να πήζει . Οι γιαγιά μου έλεγε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν την ανακατεύεις και μπορείς να δείς τον πάτο της κατσαρόλας . Εννοούσε δηλαδή ότι όταν την ανακατεύουμε να γίνονται δρομάκια-γραμμές που να μην ενώνονται αμέσως .
Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι (τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι) και να το βάλουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη . Το βγάζουμε από την κατάψυξη και περνάμε το δάχτυλό μας . Εάν παραμείνει το δρομάκι είναι έτοιμη εάν ενωθεί θέλει λίγο βράσιμο ακόμα .
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη ανοίγουμε τον φούρνο και με μια πετσέτα πιάνουμε ένα βάζο . Το γεμίζουμε , βάζουμε το καπάκι και το σφίγγουμε καλά . Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα βάζα . Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
Εάν θέλετε μπορείτε να την σουρώσετε ώστε να μην έχει πολλά κουκουτσάκια , εγώ την σούρωσα ελαφρά πάντως πριν την βάλω στα βάζα .

Υ.Γ. τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού
1. τις αποξηραίνω στους 100ºC στον φούρνο και μετά τις βουτάω σε λιωμένη σοκολάτα .
2. τις βάζετε με νεράκι και ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τις χρησιμοποιείτε για να διακοσμείτε γλυκά .
3. τις βάζετε στα μπουκάλια του νερού που έχετε στο ψυγείο .
4. βρέχετε ελάχιστα τα χέρια σας , τα περνάτε με ζάχαρη και με τις φέτες τρίβετε την ζάχαρη !
χέρια-πόδια βίλούδου !!

καλή επιτυχία !

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

υπέροχη μαρμελάδα φράουλα.....

     Όπως προείπα στο πόστ με το παγωτό φράουλα , έγινε ένας πανζουρλισμός με τις φράουλες στο σπίτι μας ! Στο τέλος δεν ήξερα τι να πρωτοφτιάξω ! Η τελική ποσότητα καθαρισμένη ήταν 6 κιλά !! Μιας και είχαμε τόση ποσότητα λοιπόν , είπα να φτιάξω μαρμελάδα φράουλα ! Επειδή ήταν η πρώτη μου απόπειρα και δεν ήξερα αν αυτό που θα έφτιαχνα , θα το τρώγαμε ή θα μας έτρωγε , πειραματίστηκα με μια σχετικά μικρή ποσότητα ...
    
     Στρώθηκα λοιπόν και διάβασα ένα σωρό συνταγές κάθε είδους ! Για μεγαλύτερη ασφάλεια πήρα και την γνώμη της κυρίας Μαρίας από δίπλα που είναι γκουρού του είδους ! Πήρα και όλο μου το κουράγιο και ξεκίνησα να την φτιάχνω στις 11 το βράδυ γιατί η Λουσίν ήταν σε μεγάλα κέφια και δεν νύσταζε με τίποτα !! 
  
     Σαν γεύση μπορώ να πώ ότι ήταν καλή αλλά  επειδή εγώ νόμιζα ότι ότι μου είχε καραμελώσει η ζάχαρη , έβαλα μια φωνή και στην κυρία Μαρία δίπλα να μου πεί ! Έτσι επειδή διαθέτουμε και έναν κάλο στον εγκέφαλο είπα να ξαναφτιάξω σήμερα αλλά με άλλο τρόπο . Να δω βρε αδερφέ αν θα ξανααισθάνομαι ότι η ζάχαρη έγινε καραμέλα ! Μετά να δω όμως τι θα κάνουμε 8 βάζα μαρμελάδα ! Και στην χωριάτικη σαλάτα θα βάζω για να την τελειώσω !
  
    Πάντως δεν είναι τόσο κοντά σε αυτό το προκατασκευασμένο που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ! Είναι πιο φραουλένιο ! Το σπίτι μύριζε φράουλα μετά ! Και το πρωί που ξυπνήσαμε και ήρθαμε στο σαλόνι ακόμα μύριζε φράουλα ! Στις συνταγές που βρήκα , οι μισές χρησιμοποιούσαν φράουλα-ζάχαρη-λεμόνι και οι άλλες μισές φράουλα-ζάχαρη-πηκτίνη  . Η συνταγή της "μικρής κουζίνας" -η οποία παρεμπιπτόντως έχει ονειρεμένο χρώμα- ήταν το πιο κοντινό σε αυτό που ήθελα αλλά την τροποποίησα λίγο !
     Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκιές και ώριμες είναι οι φράουλες . Η ποσότητα της ζάχαρης κυμαίνεται από 400γρ έως 1κιλό  για 1 κιλό φράουλες ! Για εμάς που την θέλουμε κανονική και όχι πετιμέζι τα 650 γρ είναι υπεραρκετά . Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και με 500γρ. όμως καθώς οι φράουλες μου δεν ήταν πολύ πολύ ώριμες . Οπότε αρχικά δοκιμάστε τις φράουλες σας και προσαρμόστε την ποσότητα της ζάχαρης .
    Μια βανίλια προστέθηκε , 50 γρ ζάχαρη ακόμα και το λεμόνι μπήκε κομμένο σε φέτες ! Γενικά η βανίλια μου αρέσει και επειδή βρήκα στο ντουλάπι της ζαχαροπλαστικής 2-3 λοβούς είπα να πάρουν μέρος στο εγχείρημα μου...
     Η σημερινή εκδοχή λοιπόν είναι απλά τέλεια ! Όχι να το παινευτώ αλλά πραγματικά η γεύση , η υφή και το χρώμα αγγίζουν την τελειότητα !
Υ.Γ. εάν σκοπεύετε να κάνετε μεγάλη ποσότητα πάρτε το ειδικό εργαλείο (κάνει 2-3 ευρώ) που καθαρίζει φράουλες για να μην παιδευτείτε αλλά και για να μην πετάξετε μεγάλη ποσότητα ..
Λοιπόν η συνταγούλα ..
1 κιλό καθαρισμένες ώριμες φράουλες (το ζύγισμα είναι μετά το καθάρισμα)
650γρ ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
1 λεμόνι μεσαίο κομμένο σε φέτες

εκτέλεση
Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ  . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά . Έτσι όταν τελειώσει η μαρμελάδα μας τα βάζα μας θα είναι έτοιμα αποστειρωμένα !

Μαρμελάδα
Καθαρίζουμε τις φράουλες , τις κόβουμε στα 4. Σε όσους αρέσει η μαρμελάδα να έχει μεγάλα κομμάτια τις κόβουν στα 2 .

Βάζουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη . Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο . Εγώ επειδή δεν προλάβαινα να την τελειώσω χθές , έβαλα την κατσαρόλα στο ψυγείο  χθές το απόγευμα και την έβρασα σήμερα το πρωί . Αλλά σίγουρα και 2-3 ώρες να αφήσετε στο ψυγείο τις φράουλες θα βγάλουν τα υγρά τους .
Βγάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά (εμένα η κουζίνα μου έχει ένδειξη 0-9  , οπότε έβρασα την μαρμελάδα μου στο 5.5  .
Παίρνουμε το εργαλείο για τον πουρέ και πατάμε μέχρι να πολτοποιηθούν οι φράουλες στο βαθμό που θέλουμε .  Χαράζουμε τον λοβό βανίλιας , αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τα σποράκια και τα προσθέτουμε στιε φράουλες . Τον λοβό δεν τον πετάμε τον βάζουμε στο βάζο με την ζάχαρη για να την αρωματίσει .

Αφήνουμε 20 λεπτά να βράσουν ανακατεύοντας συχνά πυκνά για να μην κολλήσει κάτω . Σιγά σιγά αφρίζει οπότε καλό είναι να ξαφρίζετε για να είναι πιο διάφανη η μαρμελάδα σας !
Μόλις περάσει το εικοσάλεπτο κόβω το λεμόνι στα δύο και μετά σε φέτες .


 Προσθέτω 2-3 φέτες στην κατσαρόλα μου . Αφήνω 2-3 λεπτά ακόμα να βράσει και μόλις είναι έτοιμη αποσύρω απο το μάτι .

Εάν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής , η μαρμελάδα είναι έτοιμη στους 105 C° . Εάν δεν έχουμε δεν χάλασε και ο κόσμος , καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη εάν  έχει πιεί όλα τα υγρά της και αρχίζει να πήζει . Οι γιαγιά μου έλεγε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν την ανακατεύεις και μπορείς να δείς τον πάτο της κατσαρόλας . Εννοούσε δηλαδή ότι όταν την ανακατεύουμε να γίνονται δρομάκια-γραμμές που να μην ενώνονται αμέσως .
Ένα άλλο κόλπο  είναι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι (τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι) και να το βάλουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη . Το βγάζουμε από την κατάψυξη και περνάμε το δάχτυλό μας . Εάν παραμείνει το δρομάκι είναι έτοιμη εάν ενωθεί θέλει λίγο βράσιμο ακόμα .
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη ανοίγουμε τον φούρνο και με μια πετσέτα πιάνουμε ένα βάζο . Το γεμίζουμε , βάζουμε το καπάκι και το σφίγγουμε καλά . Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα βάζα . Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν .

Υ.Γ. τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού 
1. τις αποξηραίνω στους 100ºC στον φούρνο και μετά τις βουτάω σε λιωμένη σοκολάτα .
2. τις βάζετε με νεράκι και ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τις χρησιμοποιείτε για να διακοσμείτε γλυκά .
3. τις βάζετε στα μπουκάλια του νερού που έχετε στο ψυγείο .
4. βρέχετε ελάχιστα τα χέρια σας , τα περνάτε με ζάχαρη και με τις φέτες τρίβετε την ζάχαρη !
    χέρια-πόδια βίλούδου !!
καλή επιτυχία !

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

ονειρεμένο παγωτό φράουλα !



      Ο καλός μου αγαπά τις φράουλες ! Πολύ νομίζω! Έτσι λοιπόν πέρυσι άρχισα να πειραματίζομαι με τις διάφορες παρασκευές φράουλας ... Επειδή πια έχουμε και την Λουσίν προσπαθώ τα γλυκά που τρώει να είναι σπιτικά . Έτσι λοιπόν κάνοντας εκκαθάριση στα περιοδικά μαγειρικής έπεσα πάνω σε μια συνταγή του παρλιάρου η οποία είναι απλά θεϊκή ....Την επαναλάβαμε πολλές φορές πέρυσι με μεγάλη επιτυχία !
    
     Επίσης την ίδια συνταγή την κάναμε και με κεράσια και έγινε εξίσου υπέροχη... Στην version που έκανα για την μικρή αντικατέστησα την ζάχαρη με 2 κουταλιές μέλι και παρέλειψα την κρέμα γάλακτος . Προσθέσα όμως 2 φύλλα ζελατίνης (μούλιασα την ζελατίνη σε παγωμένο νερό , ζέστανα λίγο γάλα και διέλυσα εκεί την ζελετίνη) !
    Φέτος λοιπόν στην επιστροφή απο το χωριό πήραμε ένα ολόκληρο τελάρο με φράουλες με σκοπό να γίνουν παγωτό ! Στην πορεία συνειδητοποίσα οτι η ποσότητα ήταν σχετικά μεγάλη οπότε μια μικρή ποσότητα  μαζί με βατόμουρα , μυρτιλα , λαγοκέρασα και σμέουρα έγιναν μαρμελάδα  και παγωτό με φρούτα του δάσους ! Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για παγωτό φράουλα και τις επόμενες μέρες τα υπόλοιπα ...

παγωτό φράουλα !
500γρ φράουλες (όσο πιο γινομένες τόσο πιο αρωματικό θα είναι το παγωτό σας !)
100γρ στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ ζάχαρη άχνη
εκτέλεση :


Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ .Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπόλ .


Προσθέτουμε το γιαούρτι , την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη ανακατεύοντας πολύ καλά με ένα σύρμα . Καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη .


Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα . Καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη .

Σε περίπτωση που διαθέτουμε παγωτομηχανή όλα οκ ! ακολουθούμε τις οδηγίες  .

Εάν όμως δεν διαθέτουμε κανένα πρόβλημα ! Απλά ανά 20 λεπτά βγάζουμε το παγωτό μας απο την κατάψυξη και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει ! Αυτό το κάνουμε για 4-5 φορές . Στο τελευταίο αφράτεμα μπορούμε να το βάλουμε σε φόρμα μεταλλική ή σιλικόνης και να το βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ακόμα .

Αφήνουμε λίγο την φορμα στον πάγκο της κουζίνας , αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και άν μείνει μπουκιά ελάτε να μου πείτε ! Είναι μια ωραία λύση και για τραπέζια ! Αν το διακοσμήσετε απο πάνω με φρεσκοκομμένες φράουλες και φύλλα δυόσμου ή μέντας είναι όνειρο !

bon appétit!!