Λοιπόν εχθές που έφτιαξα φακές , είπα να φτιάξω και ψωμάκι για συνοδεία ! Είπα να φτιάξω τα bagels ! Αλλά κάποια στιγμή είδα οτι η ώρα περνούσε και παρέλειψα κάποια βήματα!
Το αποτέλεσμα ήταν σούπερ ! Νομίζω βγήκε το καλύτερο ψωμάκι που έχω φτιάξει μέχρι τώρα ! Και πριν λίγο που τσέκαρα το τελευταίο ψωμάκι ήταν απ' έξω τραγανό ενώ μέσα ενυδατωμένο , μαλακό και αφράτο σαν να το είχα φτιάξει σήμερα! Επίτηδες θα το κρατήσω για να δω πόσες μέρες θα διατηρηθεί έτσι αυτή η υφή της ψίχας !
Υλικά :
4,5 κούπες αλεύρι σκληρό
1.5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας αραβοσιτέλαιο
3/4 απο το φακελάκι μαγιά ξηρή ή ένα κουταλάκι του γλυκού παραγεμισμένο να κάνει βουναλάκι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 ασπράδι αυγού
παπαρουνόσπορο ή ηλιόσπορο
Εκτέλεση :
Σε ένα μπόλ βάζουμε το νερό και την μαγιά . Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να διαλυθεί και αφήνουμε μέχρι να συγκεντρώσουμε και να μετρήσουμε τα υπόλοιπα υλικά .
Μόλις συγκεντρώσουμε τα υλικά και έχει σταθεί λίγο το μείγμα νερό-μαγιά προσθέτουμε την ζάχαρη , το αλάτι , το λάδι το σκληρό αλεύρι και το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις . Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμα . Εγώ όλο το ζύμωμα το κάνω στο μίξερ και δεν παιδεύομαι καθόλου !
Το ζυμαράκι σας πρέπει να γίνει λείο αλλά να είναι μια αρκετά σφιχτή ζύμη και καθόλου πλαδαρή . Η υφή πρέπει να είναι σαν το δέρμα μας . Οπότε εάν σε αυτό το στάδιο η ζύμη σας δεν είναι ιδιαίτερα σφιχτή , προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη!
Βάζω το ζυμάρι σε ένα μπόλ και καλύπτω με μεμβράνη .
Επειδή τώρα που είναι χειμώνας αργεί να φουσκώσει εγώ ανάβω τον φούρνο στους 40 °C βάζω μέσα το μπόλ και αφήνω την πόρτα μισάνοιχτη ! Φουσκώνει έτσι στο μισό χρόνο .
Μόλις φουσκώσει ξαναζυμώνω για λίγο το ζυμαράκι μου , βουτυρώνω ένα πυρέξ , χωρίζω το ζυμάρι μου σε 10 κομμάτια περίπου 150 γρ το καθένα -επειδή ζύγισα την ζύμη μου είδα ότι είναι 1500 γρ- . Πλάθω "σουτζουκάκια" και τα βάζω στο πυρέξ καλυμμένα με μια πετσέτα . Εάν θέλουμε μπορούμε μέσα στο ζυμάρι να προσθέσουμε ηλιόσπορους , ελιά , ντομάτα αποξηραμένη , τυράκι σε κυβάκια , μανιτάρια , πιπεριές ή ότι άλλο σκεφτούμε !
Τα αφήνω μέχρι να φουσκώσουν περίπου 15 λεπτά!
Τα αλείφω με το ασπράδι -χωρίς να το χτυπήσω - και πασπαλίζω με παπαρουνόσπορο και βάζω μέσα στο πυρέξ περίπου 6-7 κουταλιές της σούπας νερό .
Ψήνω για 25 λεπτά στους 200 °C ή μέχρι να ροδίσουν χωρίς να πάρουν πολύ πολύ χρώμα .
Τα αφήνω μέσα στον φούρνο να κρυώσουν . Τα αποθηκεύω σε αεροστεγείς συσκευασίες . Συνήθως εγώ τα βάζω σε σακουλάκια με zip ή σε μια γυάλα που κλείνει με καπάκι .
Bon appetit!!
ξέχασα να πώ οτι τα ψήνω σκεπασμένα με λαδόκολλα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! και σήμερα τρίτη μέρα παραμένουν ενυδατωμένα και υπέροχα μαλακά εσωτερικά! Οπότε κρατάνε τουλάχιστον για 3 μέρες σαν φρέσκα!
ΑπάντησηΔιαγραφή