Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

bagels!


                                 

    Σήμερα έκανα την δεύτερη μου απόπειρα να φτιάξω bagels καθώς η πρώτη δεν στέφθηκε με την μέγιστη επιτυχία . Η ενασχόληση μου με το σπορ ξεκίνησε τη πρώτη φορά που θεώρησα ότι ήρθε η ώρα να φτιάξω ψωμί , εδώ και περίπου δυο χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει το ψωμί του αρτοποιείου να έχει αυτή την υφή !

     Στην αρχή υπέθεσα ότι είναι τα διογκωτικά καθώς γνώριζα ότι οι περισσότεροι φούρνοι παίρνουν έτοιμα μείγματα για ψωμί σε σκόνη και απλά προσθέτουν νερό ή γάλα και λίγο λάδι ή βούτυρο . Όταν τυχαία έπεσα πάνω σε μια εικόνα bagel είπα να δοκιμάσω αυτό το ψωμάκι . Τελικά κατάλαβα ότι την υφή αυτή μπορούμε να την δημιουργήσουμε απλά με λίγο ατμό στο φούρνο μας δηλαδή υγρασία και βράσιμο! Ναι ! Βράσιμο! όσο και αν ακούγεται περίεργο . Τα ψωμάκια αυτά βράζονται για ένα λεπτό και μετά ψήνονται για 15 λεπτά! Η διαδικασία του ζυμώματος είναι ιδιαίτερα απλή και τα υλικά ελάχιστα . Τη συνταγή την βρήκα στο blog μιας Νεοϋορκέζας που προσπαθούσε εδώ και καιρό να τα φτιάξει .

υλικά:

6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη απλή κρυσταλλική ή μέλι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
2 κούπες χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας . Ανάβουμε το φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία και τοποθετούμε στον πάτο ένα ταψάκι με αρκετό νερό . Αυτό το κάνουμε για να έχει υγρασία ο φούρνος όταν ψήσουμε τα ψωμάκια μας .
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και προσθέτουμε την μαγιά , το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό αλλιώς θα "κάψει" την μαγιά και ουσιαστικά θα την απενεργοποιήσει . Το ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και αφήνουμε για λίγα λεπτά .
2. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι , τις 2 από τις 3 κουταλιές ζάχαρη , το λάδι και τα αλάτι . Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε το νερό με την διαλυμένη μαγιά .
3. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική ζύμη . Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά σκληρή αλλά εύπλαστη . Περίπου 5 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά αλεύρι μέχρι να φτάσει η ζύμη στην υφή που θέλουμε .
4. Σε ένα καλά λαδωμένο μπόλ βάζουμε την ζύμη και καλύπτουμε με μεμβράνη .Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να δούμε την ζύμη να διπλασιάζεται.
5. Όταν φουσκώσει , την χωρίζουμε σε 12 κομμάτια ισοβαρή , και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα και με το δάχτυλο μας κάνουμε μια τρύπα τόση ώστε να χωράει να περάσει  σαν βραχιολάκι . Η κανονική version λέει ότι πλάθουμε κορδόνια με μήκος την περίμετρο της παλάμης μας και ενώνουμε τα άκρα ώστε να σχηματιστούν κουλούρια με τρύπα στην μέση .
6 . Αφήνουμε να φουσκώσουν για 10 λεπτά . Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νεράκι και προσθέτουμε την τρίτη κουταλιά ζάχαρη . Βράζουμε το κάθε βραχιολάκι για ένα λεπτό , μόλις το βγάλουμε από το νερό το περνάμε σε παπαρουνόσπορο , σουσάμι , ηλιόσπορο , τυράκι τριμμένο ή ότι άλλο σκεφτούμε εμεις! Ψήνουμε στους 220 °C  για 15 λεπτά το πολύ μέχρι να πάρουν χρώμα χωρίς όμως να καούν οι σπόροι μας . Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε σακούλες με zip και παραμένουν σαν ολόφρεσκα για 4-5 ημέρες .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ