Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

MARSHMALLOWS!

Μας έπιασε σήμερα  με την κόρη μου μεγάλη προκοπή και είπαμε να φτιάξουμε marshmallows ! 
Τα χαριτωμένα γλυκάκια που είναι σαν σφουγγαράκια? Αυτά!
Βρήκαμε μια συνταγή κάναμε το σταυρό μας και ξεκινήσαμε !
Στην αρχή μάς φάνηκε λίγο δύσκολο αλλα τελικά δεν είναι και τόσο ! Μπορείτε να τα κάνετε ότι χρώμα και γεύση σκεφτείτε ! Μετά απο λίγες ώρες αναμονής το τελικό αποτέλεσμα μας αντάμοιψε γενναιόδωρα νομίζω ! "Πλάκα έχει" έλεγε και ξαναέλεγε η Λουσίν και όοοολο και κάτι πασπάτευε ,μια την αχνη , μια τα χρώματα , μια τα αρώματα ....Αλλα και η κουζίνα μας .....δεν έχω λόγια !
Ενας τίτλος την απεικονίζει άριστα: "Καλοσωρισες πάλι τρελλό καρναβάλι!"
Εργαλεία και ξεκινάμε !

2 κουταλίες της σούπας ζελατίνη χωρίς γεύση σε σκόνη
1/3 κουπας κρύο νερό
1κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κούπας γλυκόζη
1/4 κούπας νερό θερμοκρασίας δωματίου
1/2 κουταλάκι αλάτι
βανίλια σκόνη ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής ανάλογα με το ποσο έντονο χρώμα θέλουμε
1/3 κούπας άχνη ζάχαρη οσο πιο πούδρα μπορείτε να βρείτε

Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι παντού και στα τοιχώματα ιδανικά ταψακι σιλικόνης.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε την ζελατίνη με το κρύο νερό και την αφήνουμε για 6-7 λεπτά να διαλυθεί .
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη ,  την μισή γλυκόζη , το νερό θερμοκρασίας δωματίου , το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά πολύ λίγο γιατί η ζάχαρη αφρίζει αν την ανακατέψεις .
Το βράζουμε μέχρι η θερμοκρασία να δείξει 113-116 °C στο θερμόμετρο καραμέλας .
Στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα βάζω την ζελατίνη ή αλλιώς σε ένα μπρίκι στο μάτι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει .
Στο μπόλ του μίξερ βάζω την άλλη μισή γλυκόζη , το θέτω σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ριχνω  την ζελατίνη.
Όταν το σιρόπι (ζαχαρη γλυκοζη νερο αλάτι) φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ανεβάζω την ταχύτητα του μίξερ στη μέση και αδειάζω πολύ σιγά το σιρόπι στο μείγμα της ζελατίνης . Μόλις προστεθεί όλο το σιρόπι αυξάνω την ταχύτητα σε μετρια προς υψηλή και αφήνω να χτυπηθεί για 6-7 λεπτά . Κατά την διάρκεια του χτυπήματος το μέιγμα θα γίνει λευκό και αφράτο . Προσθέτω την βανίλια και την γέυση που θέλω . Χτυπάω για 1 λεπτό και προσθέτω το χρώμα .
Αδειάζω το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι και κοσκινίζω απο πάνω αρκετή ζάχαρη άχνη . Το αφήνω για 6 ώρες .
Χρησιμοποιώ ένα μαχαίρι για να αποκολλήσω το marshmallow απο το τοίχωμα και το αναποδογυρίζω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με άχνη και φρόντίζω να καλυφθεί καλα απο άχνη . Με κουπάτ κόβω διάφορα σχήματα και τα ξαναπερνάω απο άχνη για να μην κολλάνε μεταξύ τους .
Αποθηκεύω αεροστεγώς . Διατηρούνται για 10 ημέρες ! Εαν θέλετε τα βουτάτε σε λιωμένη σοκολάτα .. λιγο bitter ..καθήστε στο τζάκι και απολαύστε τα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου