Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

χριστουγεννιάτικα κεϊκ!



Σας παραθέτω τις εικόνες για να φτιάξετε μικρά κεκάκια σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου! Είναι super σαν ιδέα  για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σαν επιδόρπιο! Το να τα φτιάξετε δεν θα σας πάρει πάνω απο μια ώρα μαζί με το ψήσιμο ! Η συνταγή είναι η εξής απλή :
για τα κεκάκια:

100γρ σοκολάτα κουβερτούρα (όσο πιο bitter τόσο πιο καλά 70% κακάο)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1+1/4 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι βανίλια extract ή 1 λοβό ή σκόνη
1/2 κούπας sour cream , επειδή είναι λίγο δύσκολο να την βρούμε αντικαθιστούμε με στραγγιστό γιαούρτι στην ίδια ποσότητα
 
για την διακόσμηση:

Είναι δύο οι επιλογές σας .

 Η πρώτη είναι να χτυπήσετε στο μίξερ ένα κουτάκι φυτική σαντιγί (ermol ή morfat εγω σαν γεύση χρησιμοποιώ το ερμόλ) με λίγη ζάχαρη . Προσθέτουμε και 2-3 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε με καραμελίτσες !

Η δεύτερη και πιο ανθεκτική στο χρόνο είναι να φτιάξετε ιταλική μαρέγκα και να την χρωματίσετε .
ιταλική μαρέγκα :
300g  ζάχαρη
75g νερό
120g  ασπράδια αυγού
χρώμα ζαχαροπλαστικής
 
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη , το νερό και το χρώμα . Και τα θερμαίνω μέχρι τους     118 °C . Μόλις δω οτι το μείγμα φτάνει στους 115 °C  βάζω στο μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάω σε σφιχτή μαρέγκα . Καθώς δω οτι κάνει κορυφές είναι έτοιμη . Όταν η ζάχαρη φτάσει στους 118 °C τότε σιγά σιγά με το μίξερ ακόμα να χτυπάει την μαρέγκα , αδειάζω την ζάχαρη στη μαρέγκα . Σε αργή και σταθερή ροή . Επιταχύνω το μίξερ στην μέγιστη ταχύτητα και χτυπάω για 1 λεπτό , επιβραδύνω στην μεσαία και χτυπάω για 2 λεπτά . Η μαρέγκα είναι έτοιμη και την αφήνω να κρυώσει  .  Την βάζω σε κορνέ και στολίζω τα κεκάκια μου .

Καλή χρονία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου