Δεν υπάρχει πιο χαρούμενο και αστείο συγχρόνως παιχνίδι για μαμάδες και παιδιά απο τα μπισκοτάκια ! Ποιό παιδί δεν θυμάται την μυρωδιά του ψημένου μπισκότου στο σπίτι και...ποια μαμά δεν θυμάται την εικόνα Χιροσιμα-Ναγκασακι-Σαράγιεβο στην κουζίνα μετά τα μπισκοτάκια....
Εδώ λοιπόν θα βρείτε μια συνταγούλα απλή για μπισκοτάκια ιδανικά για να διακοσμηθούν με ζαχαράπαστα ή γλάσο ζαχαροπλαστικής !
Η συνταγή για τα μπισκοτάκια οχι για το γλάσο είναι απο ένα πανάρχαιο βιβλίο μαγειρικής της γιαγιάς μου το οποίο της το έκαναν δώρο στο γάμο της Κυριακή 30 Οκτώβρη 1954...καταλαβαίνετε για τι παλαιότητα μιλάμε ...1938 αναφέρει το βιβλίο ως χρονολογία έκδοσης ...
Επειδή η συνταγή είναι σε οκάδες προσπάθησα να την μετατρέψω όσο γίνεται πιο κοντά σε σημερινά δεδομένα !
ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
2,5 κιλά αλεύρι σκληρό
6 αυγά μεσαίου μεγέθους
4 ποτήρια ζάχαρη απλή κρυσταλλική
1 ποτήρι γάλα
1 φακελάκι baking powder
2 κοφτά κουταλάκια σόδα μαγειρική
1 ποτήρι φυτινη
1ποτηρι λάδι (χρησιμοποιήστε καλύτερα κάποιο σπορέλαιο εγώ έβαλα ηλιέλαιο)
βανιλακια (εγώ βάζω 3 φακελάκια ή αν έχετε καλύτερα υγρή βανίλια 1,5 κουταλάκι)
χυμό από ένα πορτοκάλι
εκτελεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175oC
1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι αφρατέψουν και να ασπρίσουν περίπου 7-8λεπτα
2. Σε ένα μπολ ανακατεύω το λάδι , την φυτίνη , το γαλα , την σόδα , την βανίλια ,το baking powder και σιγά σιγά το προσθέτω στο μείγμα αυγά-ζάχαρη . Χτυπάμε για 2-3 λεπτά στο μίξερ και αρχίζουμε κουταλιά-κουτάλια να προσθέτουμε το αλευράκι .. μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι που να πλάθεται βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο και μετά σε μια επιφάνεια που έχω πασπαλίσει άχνη ζάχαρη ανοίγω το ζυμαράκι και κόβω σχηματάκια με κουπάτ . Εδώ προαιρετικά μπορούμε να κολλήσουμε στικ για γλειφιτζούρια σε μια άκρη τους . Τα τοποθετούμε σε ταψί χωρίς τοίχωμα (καλύτερα στη σχάρα σε λαδόκολλα ή σε σιλπατ-επιφάνεια σιλικόνης-) και ψήνουμε στους 175oC για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες . Οταν βγουν πρέπει να είναι λίιιιγο μαλακά. Τα βάζουμε αμέσως σε κουτί ή γυαλα με καπάκι αλλιώς θα γίνουν πολύ σκληρά . Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά έρχεται η διακόσμηση .
Royal Icing ή γλασο διακόσμησης
η αυθεντικη συνταγη για royal icing εχει σαν βαση τα ασπραδια και την αχνη ζαχαρη . Για λόγους ασφαλειας καθως το γλασο αυτο δεν θερμαινεται αρα δεν παστεριωνονται τα αυγα. Υπαρχει αν και 1:20000 πιθανοτητες, κινδυνος για σαλμονελα , λογω του οτι ειναι δυσκολο να βρουμε παστεριωμενα ασπραδια στην Ελλαδα ή να παστεριωσουμε τα ασπραδια στο σπιτι βρηκα μια συνταγη η οποια δεν περιεχει ασπραδια και σκληραινει αψογα , εκανα και μερικα πειραματα και ιδου ή τελικη συνταγη :
1 κουπα ζαχαρη αχνη
1 κουταλια γλυκοζη (σε ολα τα σουπερ μαρκετ)
2 κουταλιες σουπας νερο
λιγη βανιλια ή αρωμα αμυγδαλου σε υγρη μορφη
χρωμα ζαχαροπλαστικης
Σε ενα μπολ ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι με το συρμα αναδευσης. Η συσταση του γλασου ειναι μεταβαλλομενη καθως με λιγη ζαχαρη ακομα σφιγγει και με λιγο νερακι αραιωνει . Οπως βλεπετε στις εικονες χρειαζεται να χωρισετε το γλασο σε δυο μπολ και αυτο που θα χρησιμοποιησετε για να κανετε τα περιγραμματα πρεπει να ειναι λιγο πιο σφιχτο , ενω το αλλο πιο αραιο . Βαζετε τα γλασα σε σακουλες κορνε με στρογγυλη πολυ μικρης διαμετρου μυτη . Αφου κανετε σε όλα το περιγραμμα γεμιζετε με το πιο αραιο γλασο . Αφηνετε τα μπισκοτα να στεγνωσει το γλασο και τα αποθηκευετε . Μην παθετε πανικο θελει αρκετες ωρες να στεγνώσει και να σκληρύνει .
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή για το γλάσο χωρίς ασπράδια! Είναι πανέμορφα! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ακούσει πως υπάρχει αφυδατωμένο ασπράδι.. Λέω να κάνω μια δοκιμή φέτος τα Χριστούγεννα. Την καλησπέρα μου και καλή συνέχεια με το blog σου :-)
γεια σου! το αφυδατωμενο ασπραδι λέγεται αλμπουμινη και πωλειται σε επαγγελματικές συσκευασίες , απλά δεν είναι καθαρό ασπράδι εχει ενα σωρό συντηρητικά ,αν το μυρίσεις θα καταλάβεις γιατί ποτέ δεν θα το συμπεριελάμβανες σε μια συνταγή σου! Στο εξωτερικό υπάρχει meringue powder ή οποία είναι κάτι ανάλογο αλλά και πάλι δεν έχει τρελλή απήχηση λόγω του ότι δεν φουσκώνει όπως το φυσικό αυγό αλλά και αυτή μυρίζει ασχημα . Αλλωστε αφου υπάρχει το φρέσκο γιατί να μπλέκουμε με υποκατάστατα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια και περιμένουμε φωτογραφίες απο το εγχειρημά σου!
Ενδιαφέρουσα η συνταγή για το γλάσο και λέω να το δοκιμάσω. Ερώτηση. πώς το αραιώνουμε? Προσθέτοντας νεράκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήναι ! προσθέτουμε νεράκι και αντίστοιχα το συμπυκνώνουμε προσθέτωντας αχνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanx!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραια η συνταγη ... αλλα να ρωτησω ποσο καιρο κρατανε εξω τα γλυκακια με αυτο το γλασο ????
ΑπάντησηΔιαγραφήεάν τα αποθηκεύσεις σωστά , δηλαδή αεροστεγώς σε βάζο ή κουτί που κλείνει καλά , κρατάνε 7-10 μέρες ! αλλά εγγυώμαι οτι σε δύο μέρες δεν θα υπάρχει ψίχουλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, θα ηθελα να ρωτήσω για τη συνταγή του γλάσου, η ποσοτητα της γλυκόζης είναι κουταλιά σούπας ή γλυκού;
ΑπάντησηΔιαγραφήγειά σου! η κουταλιά είναι της σούπας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια και από μένα!! Έχω μια ερώτηση.. Η γλυκόζη γιατί χρησιμοποιείται? Που αποσκοπεί? Και επίσης, πόση ώρα περίπου θέλει να πήξει το γλάσο?
ΑπάντησηΔιαγραφήκάνει πολύ καλύτερη την υφή του μείγματος ! και φυσικά στρώνει καλύτερα!!
Διαγραφήτο γλάσσο θελει αρκετή ώρα να σκληρύνει τελείως! σίγουρα μία !
Διαγραφήτέλεια η ιδέα σου... Αν όμως τα μπισκότα φτιαχτούν το καλοκαίρι πόσες μέρες μπορουν να διατηρηθούν ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραία ιδέα!! Τωρα το καλοκαιρι αν συσκευαστουν τα μπισκοτακια σε σακουλακια κ στολιστουν δεν υπαρχει περιπτωση να λιωσει το γλασσο ετσι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ιδέα. Ομως εχω μια ερώτηση θα ήθελα να φτιαξω μισόλογα με γιατι για την βάπτιση του ανιψιού μου που είναι σε λίγες μέρες το γαλαρο θα χαλάσει που θα είναι εξω στην εκκλησία τα μισκοτα;
ΑπάντησηΔιαγραφή